Lumikirkko rakentuu muottien mukaan

Lappeenranta. Noin 80 hengen kirkko nousee Linnoitukseen jo viidettä kertaa peräkkäin.

Piia Kaskinen

Uudisrakennuksen strategiset mitat ovat tässä: pituus noin 7,2 metriä, leveys 3,6 ja harjakorkeus noin 4,5 metriä. Seinillä on paksuutta noin 60 senttiä, kertoo jäänveistäjä Kimmo Frosti.

 

Lumikirkon rakentaminen alkaa tänään keskiviikkona. Rakennusporukka aloittaa laittamalla muotit kuntoon. Siinä menee päivä, pari.

Seinät pystytetään perjantaina. Nosturiauto nostaa muotit, traktori tuo niihin lunta ja rakennusporukka talloo lumen tiiviiksi.

— Kattoa päästään tekemään lauantaina tai maanantaina. Sitten meille jää vielä aikaa laittaa ikkunat ja valaistus kohdilleen, kertoo Juha Eklund, Sammonlahden kirkkoherra. Hän vastaa uudisrakennuksen pystytyksestä.

 

Vielä vuodenvaihteessa näytti pahalta. Rakentajat olisivat halunneet hommiin, mutta tyhjästä oli paha nyhjäistä — rakennusmateriaali loisti poissaolollaan.

— Nyt kävi niin, että päästään rakentamaan aivan samalla viikolla kuin viime vuonnakin, Eklund kertoo.

Hommissa häärii kymmenkunta ihmistä. Moni on ollut mukana aiemminkin.

 

Uudiskirkosta tulee hyvin samannäköinen ja -kokoinen kuin viime vuonna, mutta tällä kertaa katto rakennetaan hieman toisella tavalla, jotta se suojaa koko rakennusta.

Jääikkunoita ei sijoiteta aivan seinien ulkopintaan, vaan vähän sisemmäs. Silloin ne kestävät paremmin aurinkoa ja sadetta.

Viime vuonna Lappeenrannan kuvataidekoulun oppilaat veistivät kirkonpihalle enkelin. Tänä vuonnakin veistoksia saattaa olla luvassa. Kenties enkeli, kenties myös kirkonkello.

— Lisäksi ajattelimme, että kuka tahansa voisi pyöritellä kirkonpihalle lumiukkoja ikään kuin kirkkokansaksi, Eklund sanoo.

Lappeenranta lienee Kemin ohella ainoa paikka, jossa luminen kirkko rakennetaan säännöllisesti.

— Tämä on niin iskostunut lappeenrantalaisten mielikuviin, että jos lunta riittää, rakennamme kirkon tähän paikalle vastakin. Siellä ehtii vierailla talven aikana tuhansia ihmisiä.

 

Järjestyksessään viides lumikirkko vihitään käyttöönsä sunnuntaina 31. tammikuuta. Sen on tarkoitus olla käytössä ainakin kuusi viikkoa.

Säännöllisiä hartaushetkiä järjestetään keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Ne ovat lyhyitä, jottei osallistujia ala palella liikaa. Kirkkoon mahtuu noin 80 ihmistä kylki kyljessä.

Perinteinen kirkonpaikka

Lumikirkon kohdalla on aiemmin ollut kolme kirkkoa.

Ensimmäinen oli 1500-luvun loppupuolella rakennettu Pyhän Laurin kirkko ja viimeinen 1700-luvulla rakennettu Marian kirkko. Se paloi salamaniskusta vuonna 1790.

Sen jälkeen Lappeen seurakunta rakensi kirkkonsa kaupungin nykyiseen keskustaan.

Lähde: Etelä-Saimaan arkisto.

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen