Nimmarinpyytäjät ja Suomi-paita odottavat Hauskaa

JÄÄPALLO. Tomi Hauska on kasvanut yhdeksi Suomen jääpallomaajoukkueen avainpelaajista. Paluu kotikaupunkiin on mahdollistanut uran jatkon.

Anssi Silvennoinen

TOMI HAUSKA pakkasi tavaroitaan Veiterän linja-autoon Lappeenrannan Kisapuistossa keskiviikkona iltapäivällä. Taskussa oli aamulla julkistettu valinta jääpallon MM-kisoihin ja edessä jääpalloliigan vierasottelu Porvoossa Akillesta vastaan.

Hauskalle MM-kisakutsu on jo uran kuudes. Tällä kertaa kisamatka vie Venäjän Uljanovskiin, jossa mitalit ratkotaan 1.-7. helmikuuta.

Suomen tavoite on louhia jalometallia neljän vuoden tauon jälkeen. Ennakkoasetelmissa Venäjä ja Ruotsi ovat mestarisuosikit, Kazakstan ja Suomi haastajat.

-Venäjän ja Ruotsin voittaminen vaatii huippusuorituksen. Joukkueemme on iskukykyinen. Siitä se ei jää kiinni, torstaina 30-vuotispäiviään viettävä Hauska toteaa.

VENÄJÄ on tullut Hauskalle tutuksi Moskovasta Siperiaan jääpalloilun ansiosta. Veiterän kasvatti voitti ensimmäisen kahdesta MM-pronssistaan Kemerovossa vuonna 2007.

Neljä vuotta myöhemmin Hauska oli mukana Kazanissa, kun Suomi voitti viimeisimmän MM-mitalinsa, hopeisen.

Hauskalle arvokisat ovat olleet peliuran huippuhetkiä, jotka ovat tuoneet mitalien lisäksi hienoja kokemuksia.

-Olen huomannut, että rahkeeni riittävät maailman parhaita vastaan.

Venäjällä lajin asema on vahva ja järjestelyt kunnossa. Katsojia on paljon, ja joukkueet liikkuvat joka paikkaan poliisisaattueessa.

-Nimmareita pyydellään, vaikka he eivät tiedä kuka on kyseessä. Se tuo sellaista pikkuglamouria. Suomessa jääpallo on kuitenkin pieni laji ja näkyvyys vähäistä. Venäjällä on eri meininki.

VEITERÄÄN Hauska palasi täksi kaudeksi. Kahdeksan edellistä vuotta vierähti Ruotsin liigassa sekä Helsingissä ja Mikkelissä.

Sukulaiset ja ystävät ovat kotikaupungissa lähellä. Pian kolmivuotiaalle tyttärelle löytyy hoitopaikka, kun isä jääpalloilee ja äiti käy vuorotöissä.

-On ollut mahtavaa olla taas Lappeenrannassa, varsinkin tuon sosiaalisen puolen vuoksi. En usko, että olisin muuten pystynyt jatkamaan jääpalloilua sillä tavalla kuten haluan, eli olemalla täysillä mukana.

Veiterän peli on ailahdellut. Viime keväänä joukkue ylsi SM-pronssille, mutta sen jälkeen pelaajarinki kaventui ja valmennus vaihtui.

Yksi lähteneistä oli oma kasvatti Eetu Peuhkuri, joka luutii nyt Ruotsin liigan Brobergissa ja valittiin myös MM-kisajoukkueeseen.

Hauskan mukaan Veiterällä on paljon parannettavaa.

-Olen pettynyt kauteen tähän mennessä, niin joukkueen kuin omaan tekemiseeni. En ole pystynyt auttamaan joukkuetta, jotta olisimme voineet kääntää pelejä voitoiksi.

Loukkaantumiset ja sairastelut ovat syöneet ryhmää entisestään. Keskiviikkona bussista puuttuivat Juha Mustalahti, Sakke Haapiainen, Sasu Söderholm, Antti-Juuso Ropo ja Santtu Nurmi.

Lisäksi Veiterällä on hurja viikko, kolme ottelua viiteen päivään.

-Onhan tämä todella vaikea tilanne, jos suoraan sanoo. Ei auta muu kuin taistella puolustuksen kautta. Kun onnistumme oikeissa asioissa, pystymme voittamaan kenet vain.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen