Perinteinen fiilis miellyttää

Lappeenranta. Etelä-Karjalan osuuspankki etsii uutta omistajaa Kino-Aulan ja Nuijamiehen kiinteistöille.

Petteri Värtö

Elokuvan ystävät tahtovat Kino-Aulan ja Nuijamiehen säilyvän Lappeenrannan katukuvassa. Toiveen perusteluja ovat elokuvateattereiden perinteisyys ja tunnelma sekä paikallisen perheyrityksen tukeminen.

Mielipiteet käyvät ilmi tutkimusyritys Parametran selvityksestä, jonka se teki Suomen elokuvateatteriliiton Seolin toimeksiannosta syys—marraskuussa 2015. Vastauksissa korostuvat erityisen vahvasti perinteet.

— Vastauksissa painottuu teattereiden fiilis, koska se poikkeaa ketjuteattereista. Tämän toivat esille parikymppisetkin, jotka ovat tottuneet käymään näissä teattereissa lapsesta, tutkija Jussi Salmela sanoo.

Tutkimus on toteutettu samaan aikaan, kun Finnkino avasi ketjuteatterinsa Lappeenrantaan. Finnkino ei ollut mukana tutkimuksessa, koska tutkimuskohteena oli kotimaisessa omistuksessa olevat yritykset.

Kyselypaikkakuntia oli kaikkiaan 13, ja Lappeenrannan ohella suurimpia paikkakuntia olivat Joensuu ja Kouvola. Muihin paikkakuntiin verrattuna Lappeenrannassa painottui oman teatteriyrityksen tärkeys.

— Vastaajista 94 prosenttia oli sitä mieltä. Lukema on huipputasoa, Salmela kertoo. Kino-Aulan ja Nuijamiehen yleisö oli tutkimuksen muihin elokuvateattereihin verrattuna myös hiukan enemmän koulutettua.

Vastaajia kyselyssä oli kaikkiaan 493, ja he osallistuivat siihen Kino-Aulan ja Nuijamiehen netti- ja Facebook-sivujen kautta. Tiedon tutkimuksesta ja sen linkeistä kyselyn osallistuneet saivat elokuvateatterilta.

Teattereiden ystävien toiveiden toteutuminen riippuu kiinteistöjen tulevasta käytöstä. Elokuva Luotolan vuokrasopimus on voimassa tämän vuoden loppuun, ja vuokranantaja Etelä-Karjalan osuuspankki etsii kiinteistöilleen uutta omistajaa parhaillaan. Osuuspankki on teettänyt rakennuksista kuntoraportin, eikä pankin aikeissa ole toimia Pormestarin-korttelin kiinteistöjen kehittäjänä enää uuden ostajan löydyttyä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö