”Tästä tulee todella mielenkiintoinen kokemus”

LAPPEENRANTA. Elena Reshetkon johtama Catz aloittaa kansainväliset pelit. Latvia—Estonia-liiga tuo uusia vastustajia ja erilaista koripalloa.

Kalle Sipiläinen

Erilaista haastetta, uusia vastustajia ja uutta oppia. Kovempaa kansainvälistä pelitempoa kuin Suomen sarjapeleissä.

Näitä asioita Catz haluaa kokea tänään sunnuntaina kotiottelulla käynnistyvässä naiskoripallon Latvia—Estonia-liigassa. Ensimmäistä kertaa kansainväliseen sarjaan osallistuvat lappeenrantalaiset kohtaavat urheilutalossa latvialaisen Liepãjan joukkueen.

— Tästä tulee todella mielenkiintoinen kokemus. Kohtaamme uusia joukkueita ja pelaajia, jotka pelaavat vähän erilaista koripalloa. Lappeenranta saa mahdollisuuden esitellä Suomen naisten liigan tasoa muille maille, sanoo Catzin laitahyökkääjä Elena Reshetko.

Catziin jo B-juniorina liittynyt ja Venäjän nuorten maajoukkueissa kahdesti EM-kultaa juhlinut laitahyökkääjä on kuulunut lappeenrantalaisten avainpelaajiin jo yli kymmenen vuoden ajan. Myös naisten liigassa Reshetko on ollut vuosia sarjan ehdottomia huippuja, ellei paras pelaaja.

Lappeenrantaan hän on kotiutunut niin hyvin, ettei ole suunnannut vielä ulkomaiden parketeille.

— Suurin syy siihen on tietenkin perhe. Haluan, että pelipaikkani on myös heille paras vaihtoehto. Vaikea sanoa, missä pelaan ensi kaudella, mutta jos jatkan Suomessa, niin seura on Catz.

Reshetko tunnustaa, ettei toiseen suomalaisseuraan siirtyminen olisi helppoa.

— Olen saanut pelata täällä isoa ruutua, ja arvostan sitä todella paljon.

Nyt alkavassa Estonia–Latvia-liigassa on mukana viisi parasta joukkuetta Virosta ja Latviasta. Sarjassa pelattiin syksyllä 11 joukkueen alkusarja, mutta Catz hyppää kuudentena mukaan vasta loppuhuipennuksen koittaessa.

— Tutuin vastustaja on tietenkin TTT Riika, jota vastaan pelasimme kaksi vuotta sitten täällä ja Latviassa, Reshetko sanoo.

— Vastustajat pelaavat vähän erilaista koripalloa kuin Suomessa. Toisilla joukkueilla on pienempiä pelaajia, toisilla pidempiä, mutta meidän pitää olla valmiita kohtaamaan heidät kaikki.

Estonia–Latvia-liigaa pelataan viikonloppuisin, yleensä aina kaksi peliä kerrallaan joko Lappeenrannassa, Tallinnassa tai Riiassa. Satamakaupunki Liepãjan joukkueen Catz kohtaa yksittäisissä otteluissa.

Vieraspeleihin Catz valmistautuu huolella. Pelipaikkakunnalle saavutaan aina päivää ennen ensimmäistä peliä. Kotimaan sarjaa lappeenrantalaiset urakoivat syyskaudella alta pois niin, ettei runkosarjassa ole pelaamatta enää kuin kuusi ottelua.

Latvia–Estonia-liiga

Su 10.1. Catz—Vega1/Liepãja (klo 14)

Pe 15.1. 182 Tallinn—Catz

La 16.1. Tallinn Univ.—Catz

La 30.1. Catz—TTT-Riga jr.

(klo 15)

Su 31.1. Catz–-TTT-Riga (klo 14)

La 6.2. Vega1/Liepaja—Catz

La 5.3. TTT-Riga—Catz

Su 6.3. TTT-Riga Jr.—Catz

La 19.3. Catz—Tallinn Univ.

(klo 18)

Su 20.3. Catz—1182 Tallinn

(klo 16)

Kuuden joukkueen sarjassa pelataan kaksinkertainen runkosarja. Sen jälkeen pelataan pudotuspelit, joihin runkosarjan kaksi parasta saavat suorat välieräpaikat. Finaali pelataan sunnuntaina 10.4.

Latvia–Estonia-liiga on yksi Euroopassa pelattavista alueellisista sarjoista. Kansainvälisistä naisten koripallosarjoista Euroliiga on korkein taso ja toiseksi korkein on Eurocup. Sen jälkeen tulee Baltian liiga ja alueelliset liigat.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen