Täyden palvelun sairaalat päättää eduskunta

Sote-uudistus. Lappeenranta ja Kotka kilpailevat Kaakkois-Suomen ykkössairaalan paikasta.

Anne Kotiharju

Laajan päivystysvastuun sairaaloiden nimet ratkeavat vasta loppuvuodesta. 12 täyden palvelun sairaalaa piti nimetä viimeistään nyt alkuvuodesta.

Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että asiasta käydyn keskustelun jälkeen päätös haluttiin nostaa lain tasoiseksi ja eduskunnan päätettäväksi.

Kaakkois-Suomessa ykkössairaalan paikasta kilpailevat Kotka ja Lappeenranta. Lappeenranta on ollut mukana julkisuuteen tulleessa 12 täyden palvelun sairaalan listalla.

-Kaakkois-Suomessa ei ole todella vahvaa keskusta. Lappeenranta on tavallaan keskus, mutta Etelä-Karjalan ongelmana on aika pieni asukasluku, sanoo Keistinen.

Kymenlaaksossa on alkanut kova lobbaus laajan päivystysvastuun sijoittamiseksi Kotkaan.

-Sairaalat nimetään eduskunnan mielipiteen mukaan. Sairaaloiden nimilista lähtee lausuntokierrokselle keväällä samassa yhteydessä kuin sote-lakikin. Laki etenee eduskuntaan syksyllä, Keistinen kertoo.

Keistinen muistuttaa, että hallitusohjelman mukaan jo tänä vuonna piti saada päivystyksen keskittämisellä tavoitellut 50 miljoonan euron kustannushyödyt.

Päivystyssairaaloiden työnjako herättää poliittisia intohimoja.

-Tämä on tärkeä asia, eikä vähiten kansalaisten palvelujen saamisen näkökulmasta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, lappeenrantalainen kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) on tyytyväinen, että eduskunta saa päättää sairaalat.

-On erittäin hyvä, että sote-lain kuulemisen yhteydessä on mahdollisuus arvioida myös laajan päivystyksen verkkoa. Alueetkin pääsevät vaikuttamaan ja tuomaan oman näkemyksensä. Sotea pitää käsitellä kokonaisuutena.

Kiljusen mielestä Lappeenrannan pitäisi olla vahvoilla.

-Jos asiaa katsoo ilman sarvia ja hampaita, niin Eksote on Kotkan Careaa valmiimpi ottamaan laajan päivystysvastuun. Eksote on pidemmällä kiinteistöhankkeessa sekä rakenteiden ja prosessien kehittämisessä.

Lappeenrannan valttina on myös sijainti. Kiljusen mielestä olisi outoa, jos asia ratkaistaisiin asukasluvun perusteella, johon taas Kymenlaaksossa on vedottu.

Kiljunen harmittelee, että sote-uudistuksessa ei ole nyt parlamentaarista yhteistyötä kuten edellisessä yrityksessä.

-Oppositio on käytännössä tästä vielä täysin ulkona.

Kiljusen mielestä on todellinen riski, ettei sote-lakia ehditä valmistella kunnolla.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju