Työttömyys kipusi Etelä-Karjalassa

Työllisyys. Etelä-Karjalassa oli joulukuussa lähes 10 300 työtöntä. Lappeenrannassa lisääntyi erityisesti nuorisotyöttömyys.

Hanna Sipinen

Etelä-Karjalassa työttömien määrä on kasvanut koko maata enemmän.

Joulukuun lopussa maakunnassa oli lähes 10 300 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä oli 6,8 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna, mikä ylittää selvästi valtakunnallisen neljän prosentin keskiarvon.

Etelä-Karjalan työttömyysaste on 16,9 prosenttia, koko maan 14,4 prosenttia.

 

Etelä-Karjalan työttömyyslukuja selittää teollisuuden rakennemuutos ja Venäjä, kertoo palvelujohtaja Tuija Luodelahti Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistosta.

Teollisuuden rakennemuutoksella Luodelahti viittaa esimerkiksi paperi- ja metsäteollisuuden yt-neuvotteluihin sekä yksiköiden alasajoihin.

— Lisäksi Venäjän tilanne ja venäläisten matkailijoiden vähentyminen näkyvät Etelä-Karjalassa kaupan alalla vielä enemmän kuin Kymenlaaksossa.

Lappeenrannassa työttömien määrä kasvoi vielä Etelä-Karjalan keskiarvoakin enemmän, eli 7,6 prosenttia.

Tämä johtuu Luodelahden mukaan todennäköisesti siitä, että työpaikkoja ei ole ollut tarjolla niillä aloilla, joilta väkeä on irtisanottu.

 

Myös nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys lisääntyivät Etelä-Karjalassa.

Esimerkiksi Lappeenrannassa nuorten työttömien määrä kasvoi 15 prosenttia ja pitkäaikaistyöttömien kuusi prosenttia.

Lappeenrannan kaupunginhallitus päättikin maanantaina tarjota yrityksille porkkanaa.

Helmikuussa alkavassa kokeilussa yritys voi saada kaupungilta 1 500 euron kertakorvauksen, jos se palkkaa pitkäaikaistyöttömän tai alle 30-vuotiaan vähintään puoleksi vuodeksi.

 

Luodelahden mukaan viranomaiset eivät sinällään synnytä työpaikkoja, mutta tukitoimilla voidaan parantaa työttömien asemaa työmarkkinoilla.

Hän uskoo, että Lappeenrannan kaupungin maksamalla summalla on vaikutusta erityisesti nuorten työllistymismahdollisuuksiin.

— Yrityslisä auttaa nuoria saamaan määräaikaisuuksia, jotka ovat väylä pidempiaikaisiin töihin.

 

 

Kirjoittaja:
Hanna Sipinen