Haapajärveä hoidetaan nyt kolmen suunnitelman voimin

Lappeenranta. Hajakuormituksen vähentäminen ja kalaston hoitaminen tukevat myös Naturan tavoitteita.

Seija Hackman

Haapajärven asukkaita kutsutaan tänään torstaina aloittamaan Haapajärven Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman laadintaa.

Tarkoitus on sovittaa yhteen alueen suojelu ja virkistyskäyttö sekä selvittää, miten aluetta pitäisi Natura-alueena hoitaa.

Kaksi viikkoa sitten asukkaat istuivat kyläillassa, jossa aloitettiin Haapajärven hajakuormituksen vähentämiseen tähtäävän suunnitelman teko.

Vastikään on valmistunut myös järven kalaston käyttö- ja hoitosuunnitelma vuoteen 2020 saakka.

Suunnitelmat tukevat toisiaan. Kuormituksen vähentäminen on kaikkien kannalta tärkeää.

Haapajärvestä tuli Natura-alue pääasiassa linnustonsa ansiosta. Parhaina aikoina 1970-luvulla järvellä laskettiin pari tuhatta pesivää paria. Vuonna 2003 tavattiin enää 108 pesivää paria.

-Ylirehevöityminen ei ole hyväksi linnuillekaan. Esimerkiksi liika ruovikoituminen haittaa niitä. Ylirehevän järven ekologinen tila on myös huono, jolloin muun muassa pohjaeliöstö kärsii, suunnitelmaa konsulttityönä laativa Aapo Ahola kertoo.

Linnuston taantuminen on myös valtakunnallinen ja maailmanlaajuinen ilmiö. Syitä ovat muun muassa muutokset talvehtimisalueilla ja muuttoreittien varrella.

Natura-alueen hoitosuunnitelmaa varten asukkaille tehdään kysely, jossa nämä voivat kertoa näkemyksensä alueen hoidosta. Suunnitelman on tarkoitus valmistua kesään mennessä.

Kevään aikana etenee myös hajakuormituksen vähentämiseen tähtäävän yleissuunnitelman teko. Esimerkiksi viljelijöille on huhtikuussa oma tilaisuus.

-Siinä laaditaan tiekartta toimista, projektikoordinaattori Raija Aura sanoo.

Hajakuormituksen vähentämiseksi töitä pitää tehdä koko järven valuma-alueella: vesi virtaa Haapajärven läpi nopeasti, joten jokivarsienkin kuormitus vaikuttaa paljon järven tilaan.

Kahden viikon takaisessa asukasillassa alueen asukkaita huolettivat yhä ensisijaisesti kaupungin jätevedet. Noin puolet Rakkolanjoen ja järven kuormasta tulee niistä.

Järven kuivatus vuosina 2012-2013 paransi järven tilaa vain hieman.

Aapo Aholan mukaan järven linnusto ei näytä kärsineen kuivatuksesta, joskin pidempi seuranta on tarpeen.

Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman infotilaisuus Haapajärven kylätalolla torstaina 18. helmikuuta klo 17-20.

Haapajärven Natura-alueen hoito- ja käyttösuunnitelman laatii Faunatica Lappeenrannan seudun ympäristötoimen ja Kaakkois-Suomen ELYn ohjaamana.

Hajakuormituksen yleissuunnitelma on osa Pisara-hanketta, jossa ovat mukana muun muassa Lappeenrannan kaupunki, ELY, vesiensuojeluyhdistykset, Kaakkois-Suomen MTK ja Metsäkeskus.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen Haapajärven kalaston käyttö- ja hoitosuunnitelma ulottuu vuodelle 2020.

Kirjoittaja:
Seija Hackman