Hyväristönmäen puhdistamosta päätetään pian

LAPPEENRANTA. Jätevedenpuhdistamon kaavaehdotuksesta tehtiin parikymmentä muistutusta. Alueen asukkaat ovat huolissaan mahdollisista hajuhaitoista, liikenteen lisääntymisestä sekä kiinteistöjen arvoista.

Heikki Sopanen

Osayleiskaava alkaa olla valmis Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamoa varten. Kaavaehdotus oli marras-joulukuussa nähtävillä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti, ja kaavan tehnyt konsultti laatii parhaillaan vastineita saatuihin lausuntoihin ja jätettyihin muistutuksiin.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että kaava pyritään saamaan hyväksyttäväksi maaliskuun kaupunginvaltuustoon. Helmikuun valtuustoon se ei Pimiän mukaan ehdi.

Monet Hyväristönmäen alueen asukkaat vastustavat uuden puhdistamon rakentamista. Osa heistä on ilmoittanut jo tässä vaiheessa valittavansa, jos kaava hyväksytään. Asukkaat ovat huolissaan muun muassa mahdollisista hajuhaitoista, kiinteistöjensä arvosta, liikenteen lisääntymisestä, virkistysympäristön kapenemisesta ja puhdistamon vaikutuksista elinkeinoihin.

Kaavan eri vaiheita on esitelty asukkaille useammassa yleisötilaisuudessa. Joka kerta kun kaavasta on ollut mahdollisuus kertoa mielipide, kaupungin kirjaamoon on tullut parikymmentä muistutusta. Niissä alueen asukkaat ovat tuoneet julki kaavan nostattamia huolen aiheita.

Muistutuksissa on myös ehdotettu uuden puhdistamon paikaksi Kukkuroinmäkeä, jossa sijaitsee maakunnallinen jätelaitos.

Kaupunki on kirjannut ylös muistutukset ja antanut niistä omat vastineensa, mutta kaavan sisältöön muistutukset eivät juurikaan ole vaikuttaneet. Ainoastaan kaava-aluetta on laajennettu alkuperäisestä.

Kaupunginarkkitehti Pimiä sanoo, että kaavan laatijan tehtävänä on tehdä kaava, joka mahdollistaa puhdistamon rakentamisen alueelle. Kaavoitustyössä ei oteta kantaa esimerkiksi siihen, olisiko joku muu paikka puhdistamolle parempi.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) ja Etelä-Karjalan maakuntaliitto antoivat lausuntonsa nähtävillä olleeseen kaavaehdotukseen. Maakuntaliiton lausunnossa sanotaan, että suunnitteluvaiheessa on hyvä selkeyttää haittavaikutukset, jos puhdistuslaitosta kehitetään biojätteiden ja lietteen yhteiskäsittelyn suuntaan.

ELYn mielestä kaavasta on annettu runsaasti palautetta kaava-alueen koko huomioiden. Maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämä vuorovaikutus on kuitenkin toteutunut, koska palaute on ollut julkisesti luettavissa ja siihen on reagoitu kaavoittajan vastineissa.

-On kaupunginvaltuutettujen tehtävä linjata, mihin suuntaan kaavoitusta viedään ja miettiä, mikä on Lappeenrannan etu. Meidän tehtävämme on huolehtia, että pelisääntöjä noudatetaan, ylitarkastaja Pertti Pertola ELYstä sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen