Kisapuisto on saamassa viimein mediakuution

LAPPEENRANTA. SaiPa aikoo hankkia nykyaikaisen led-teknologiaan perustuvan mediakuution. Hinta on noin 150 000 euroa. Kaupunki uudistaa jäähallin ja tekojään kylmäkoneet ensi kesänä.

Kalle Sipiläinen

SaiPa haluaa asentaa Kisapuiston kotihalliinsa nykyaikaisen mediakuution. Suunnitelmat ovat edenneet jo niin pitkälle, että tarjouksia on pöydällä.

Mikäli aikataulut pitävät, kaukalon yläpuolella oleva vanha videotykkikuutio vaihtuu nykyaikaiseen led-teknologiaan ensi kesän aikana.

— Näyttää vahvasti siltä, että ensi kaudeksi saataisiin asia kuntoon, kertoo Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi.

Nykyistä huomattavasti terävämmän kuvan muun muassa pelitilanteista tarjoava mediakuutio vaadittavine ohjauslaitteineen ja asennuksineen maksaa noin 150 000 euroa. SaiPa aikoo maksaa kuution itse, vaikka hallin omistaakin Lappeenrannan kaupunki.

— Onhan se paljon rahaa. Se on kuitenkin yksi niistä edellytyksistä, että voimme liigatason ottelutapahtuman tarjota. Yleisön vaatimustaso kasvaa koko ajan kohti hienompaa ja parempaa, Kallioniemi perustelee.

 

Kisapuisto on ainut liigahalli, jossa nykyaikaista mediakuutiota ei vielä ole.

Ajatus kuution hankkimisesta ei ole sinänsä uusi. Kalliin hinnan lisäksi suunnitelmien etenemistä on jarruttanut se, että vanhemmat led-teknologiaan perustuvat kuutiot ovat painaneet monta tonnia. Kisapuiston hallin katto ei kestä sellaista painoa.

Kallioniemen mukaan nykyiset kuutiot ovat huomattavasti aiempaa kevyempiä.

— Olemme kaupungin kanssa nyt siinä käsityksessä, että vähän kiinnityspisteitä muuttamalla sinne voisi viedä noin tuhannen kilon painon.

Nykyinen videotykkitaulu edustaa vanhaa teknologiaa. Huonon kuvanlaadun lisäksi taulussa on jatkuvia käyttövikoja eikä siihen ole saatavilla enää kunnon käyttäjätukeakaan.

Led-näytöillä valoteho on ihan toista luokkaa, myös värien syvyydet ovat huomattavasti nykyistä paremmat. Ilmeisesti SaiPan mediakuutio olisi nelisivuinen omine tulostauluineen, joten päädyn vanhat taulut jäisivät näillä näkymin pois käytöstä ainakin liigapeleissä.

— Meidän ajatus on, että kuutio on melkein kokonaan ruutupinta-alaa. Kun nykyisen leveys on alta kaksi metriä, niin uudessa näyttöpinnan leveys olisi luokkaa kolme ja puoli metriä.

 

Rajoittava tekijä on korkeus. Mediakuution alle pitää jäädä saman verran vapaata tilaa kuin nykyisen tykkikuution alle.

Liikuntatoimen ja tilakeskuksen kanssa SaiPa on käynyt alustavia keskustelua mediakuution hankinnasta. Kallioniemi ei usko, että kaupunki asettuu investoinnissa vastahankaan.

— Minusta on luontevaa, että jos jonkin tilan vuokralainen haluaa merkittävästi tilan arvoa kasvattaa, niin siitä päästään varmasti yhteisymmärrykseen. Ennen lopullisen tilauksen tekemistä meidän täytyy tarkastaa vielä tekniset yksityiskohdat, kuinka toteutus tarkalleen tehdään.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen