Lappeenrannassa voittaa lukio, Imatralla Sampo

Opiskelu. Yhdeksäsluokkalaisten yhteishaku kestää kolme viikkoa. Lappeenrannassa lukio on suositumpi kuin ammattiopisto, Imatralla tilanne on päinvastainen.

Jarmo Hämäläinen

Peruskoulunsa keväällä päättävät yhdeksäsluokkalaiset puntaroivat juuri nyt isoja kysymyksiä. Seuraavan kolmen viikon aikana nuorten pitää yhteishaussa päättää, löytyykö tie tulevaisuuden ammattiin lukion vai ammattioppilaitoksen kautta.

Kesämäenrinteen yhdeksäsluokkalaisista Essi Husu ja Karoliina Suomalainen valitsevat yhteishaussa jatko-opiskelupaikaksi ammattioppilaitoksen, mutta kumpikin aikoo suorittaa kaksoistutkinnon, eli tavoitteena on myös ylioppilaslakki.

— Pyrin opiskelemaan lähihoitajaksi. Valinta on ollut jo pitkään selvä. Eiköhän se kaksoistutkintokin onnistu kolmessa vuodessa, Essi Husu sanoo.

Karoliina Suomalaisen päätös on vahvistunut tämän vuoden aikana.

— Sukulaiset varmaan odottivat, että menen lukioon. Ajattelin kuitenkin, että keskiarvo ei siihen riitä. Nyt haen ammattiopistoon merkonomin tutkintoon ja aion opiskella kaksoistutkinnon.

Elis Kiiskisen valinta jatko-opintopaikaksi on yhteishaussa selvä.

—Lyseon lukio. Tarkoitus on sitten ehkä jatkaa opintoja yliopistossa Lappeenrannassa.

 

Lukiot ovat markkinoineet itseään näkyvästi Lappeenrannassa.

— Prosessiteollisuuskin piti yhdeksäsluokkalaisille suunnatun esittelyn alan työpaikoista, Kesämäenrinteen koulun opinto-ohjaaja Sirpa Juvakka kertoo.

Lappeenrannassa lukio nousi viime vuonna ammattiopistoa suositummaksi vaihtoehdoksi peruskoulunsa päättävien yhteishaussa.

— Lukiopaikat mitoitetaan Lappeenrannassa niin, että niitä on tarjolla puolelle yhdeksäsluokkalaisista. Aiempina vuosina lukiopaikkoja jäi vapaaksi, mutta viime vuonna kaikki paikat täyttyivät ja lukioon pääsyn keskiarvokin nousi, koulutoimenjohtaja Tuija Willberg sanoo.

Yhdeksi syyksi lukion suosion kasvusta Willberg arvioi sen, että Lappeenrannassa on nyt enemmän lukiopaikkoja keskustan lähellä.

 

Imatralla ammatillinen koulutus on houkutellut jo pitkään enemmän yhdeksäsluokkalaisia kuin lukio. Noin 40 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista valitsee lukion, ja loput 60 prosenttia valitsee Saimaan ammattiopisto Sammon.

— Luulisin, että 40 prosenttia tai hieman alle valitsee tänä keväänäkin lukion. Viime vuonna saimme lukioon täydennystä Lappeenrannasta, kun joitakin oppilaita jäi siellä liian alhaisen keskiarvon vuoksi ilman lukiopaikkaa, Imatran yhteislukion rehtori Mika Strömberg kertoo.

Imatran lukiot saavat jonkin verran oppilaita myös Lappeenrannan puolelta, Rauhan ja Korvenkylän alueilta.

 

Opinto-ohjaaja Sirpa Juvakka muistuttaa, ettei yhteishaussa tehdä lopullisia päätöksiä.

— Tässä ei tehdä päätöstä loppuelämästä, vaan ratkaisua lähitulevaisuudesta eli kolmesta, neljästä vuodesta. Sitten on uusien valintojen aika.

Kevään yhteishaku

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on 23.2.—15.3.2016.

Koulut ja opinto-ohjaajat opastavat hakemusten teossa. Opintopaikkoja haetaan osoitteessa www.opintopolku.fi

Valintojen tulokset julkaistaan kesäkuussa.

Oppilaitokset järjestävät omia lisähakuja vapaille koulutuspaikoille yhteishaun jälkeen. Vapaita paikkoja voi hakea vielä lukukauden alkupuolella.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen