Sanna Markkanen kotiutui Savitaipaleelle

Ampumahiihto. Savolaisesta tuli savitaipalelainen, kun ampumahiihtäjä Sanna Markkanen muutti puolisonsa kotipaikkakunnalle. Etelä-Karjala sai taas MM-tason ampumahiihtäjän.

Vesa Salminen

Vaapukka. Se oli ensimmäinen sana, jota Sanna Markkanen ei Savitaipaleella ymmärtänyt.

Karjalaisuus alkoi tarttua Rukalla 2013, kun hiihtämässä ollut Markkanen tapasi laskettelemassa olleen tulevan puolisonsa Mikko Laarin. Viime keväänä Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa opiskeleva leppävirtalainen muutti tavaransa Savitaipaleelle.

Kun miehellä on vakituinen työpaikka Lappeenrannassa, biotieteitä opiskelevan Markkasen muutto oli järkevin tapa saattaa pariskunta yhteen. Gradun tekeminen onnistuu hyvin myös Etelä-Karjalassa. Vain lumitilanne on ollut Kuopiossa parempi kuin etelämpänä.

Markkasen nousu ampumahiihdon MM-kisajoukkueeseen Holmenkollenille julkistettiin viime keskiviikkona. Hän tunnustaa jännittäneensä valintaa.

Pohjois-Amerikan maailmancup-reissusta palannut urheilija on palautunut hiljalleen aikaerosta. MM-viimeistelyn hän hoitaa Savitaipaleella.

– Kun ollaan kotona, ei ole ylimääräisiä muuttujia.

Tälle kaudelle Markkanen joutui valmistautumaan omatoimisesti, kun hänet pudotettiin maajoukkueesta. Korkeanpaikan leirit jäivät sen vuoksi väliin.

– Olen tehnyt kaiken itsekseni omien mieltymysteni mukaan.

Alkukauden onnahtelun jälkeen suoritukset ovat vakiintuneet sekä ampumapaikalla että ladulla. Markkanen sanoo ajattelevansa joskus liikaa tekemisiään, menneitäkin.

– Vielä joulukuussa mietin tosi paljon, että pitää osua penkalla. Kun joulukuu meni alle odotusten, ajattelin, ettei ole enää mitään väliä.

Sen jälkeen laikat alkoivat pudota ja hiihtokin kulkea. Itseluottamus on noussut samaa tahtia.

– Hyvä suoritus ei tule ainakaan niin, että pitää tai on pakko. Optimaalista olisi, etten ajattelisi mitään.

Holmenkollenilta Markkanen tavoittelee vähintään joukon keskivaiheen sijoitusta. Siihen ei hänen mukaansa perushyvä suoritus vielä riitä.

Markkanen vaihtoi hiihdon ampumahiihtoon reilut viisi vuotta sitten. Ammunnassa pohjatyön vähyys näkyy vielä, mutta vuodenvaihteen jälkeen sekä makuu- että pystyammunta on tuntunut varmalta.

– Hiihtovauhti on nyt tosi lähellä omaa parasta vauhtiani, mutta en ole mikään Kaisan (Mäkäräinen) tasoinen hiihtäjä ainakaan vielä. Hän on kestävyysominaisuuksiltaan niin hyvä, mutta jos vuosi vuodelta lähestyisi häntä.

Tuloksen tekoon Markkanen on antanut itselleen aikaa kaksi vuotta. Urheilu on intohimo, mutta siinä kohdassa on harkittava työelämään siirtymistä.

Mikä sijoitus on silloin riittävä?

– En tiedä, riittääkö mikään.

Sanna Markkanen

Syntynyt 14.4. 1990 Leppävirralla.

Biotieteiden opiskelija Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Asuu Savitaipaleella.

Oma luonne: tavoitteellinen, tarkka ja temperamenttinen. ”Vähän olen oppinut pois siitä, ettei tarvitse aina olla niin piiruntarkka.”

Harkitsee oman bordercollien Jipun kanssa agilityyn lähtemistä. Nimen koira sai Samuli Edelmanin ja Jipun hittibiisin perustella. ”Toinen vaihtoehto oli Nuppu, mutta se oli sen verran villi koira, ettei se sopinut.”

Kirjoittaja:
Vesa Salminen