Osuuspankit vievät lainoissa markkinaosuutta

Pankit. Etelä-Karjalan osuuspankki teki jälleen kovan tuloksen. Maakunnan osuuspankit kirjaavat viime vuodelta isoja voittoja OP-ryhmän yhtiöjärjestelyistä.

Timo Laitakari

Sekä OP-ryhmä että kolme eteläkarjalaista osuuspankkia kertoivat torstaina kovista tuloksistaan. OP-ryhmän vuoden 2015 tulos ennen veroja nousi 20 prosenttia 1,1 miljardiin euroon.

Lappeenrannassa Etelä-Karjalan osuuspankki (EKOP) kertoi huimasta 24,1 miljoonan liikevoitosta. Iso osa tästä selittyy OP-ryhmän sisäisillä osakekaupoilla, mutta ilman niitäkin pankki olisi tehnyt kovan, noin 10 miljoonan euron liikevoiton.

Luotoissa OP-ryhmä on voittanut markkinaosuutta. Ryhmä kertoi asuntolainakantansa kasvaneen viime vuonna 3,9 prosenttia, kun koko maan lainakanta kasvoi vain 2,4. Yrityslainojen määrä kasvoi vielä vauhdikkaammin eli 9 prosenttia.

Etelä-Karjalan osuuspankista yritysluottoja nostettiin viime vuonna reilulla 50 miljoonalla, ja määrä kasvoi edellisvuodesta 45 prosenttia. Uusia asuntolainoja nostettiin 8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Toimitusjohtaja Petri Krohns sanoo kasvun tulleen uusista asiakkaista.

– Me olemme voittaneet markkinaosuutta.

Asuntolainojen kysyntä kasvoi Krohnsin mukaan vuoden loppua kohden. Hän muistuttaa, että asuntokauppaa käydään koko ajan, vaikka kysyntä onkin hiljentynyt. Viime vuonna Etelä-Karjalassa myytiin 160 asuntoa vähemmän kuin edellisvuonna.

Yritysten luototuksessa näkyvät kaupan alan vaikeudet. Muilla toimialoilla yritykset investoivat Krohnsin mukaan edelleen etenkin rakentamiseen. Talouden taantumasta kertoo, että yritykset hakivat pankista entistä enemmän myös käyttöpääomaa.

Vuonna 2014 osuuspankit kaunistivat tuloksiaan Pohjolan osakkeiden myynnistä OP-leirin emo-osuuskunnalle. Viime vuonna ryhmän sisäiset järjestelyt jatkuivat, kun pankit myivät emolleen OP-henkivakuutuksen ja OP-korttiyhtiön osakkeita.

Viime vuoden potit eivät ole yhtä suuria kuin Pohjola-kaupoissa, mutta maakunnan pienillekin osuuspankeille ne toivat satoja tuhansia euroja ”ylimääräistä”.

Krohns sanoo, ettei tänä vuonna vastaavia potteja ole enää luvassa. Pankki odottaa liikevoiton asettuvan nyt normaalille tasolle.

Vuosien 2014 ja 2015 poikkeustulokset tarkoittavat osuuspankeille myös vakavaraisuuden kasvua. Etelä-Karjalan osuuspankin ydinvakavaraisuus parani nyt 4,8 prosenttiyksikköä 49,5 prosenttiin. Lakisääteinen minimi on 8 prosenttia.

EKOPin varsinainen liiketoiminta sujui viime vuonna hyvin, etenkin palkkiotuottojen puolella. Rahastot ja erilaisten sijoitustuotteet kävivät kaupaksi, kun asiakkaat siirsivät edelleen rahojaan tavallisilta pankkitileiltä parempituottoisiin kohteisiin.

Pankin lainoista saama korkokate sen sijaan heikkeni hieman edellisestä vuodesta markkinakorkojen laskiessa entisestään. Krohns ennakoi, että suunta on tänä vuonna sama.

EKOPin Avainluvut 2015

Liikevoitto

24,1 milj. euroa (2014: 29,7 me)

Lainakanta

1?052 milj. euroa

Vakavaraisuus

49,5 % (44,7)

Jäsenmäärä

43 506 (41 959)

Kirjoittaja:
Timo Laitakari