Pumppu paransi kuten pitikin

LAPPEENRANTA. Sunisenselän ja Piiluvanselän vesi on Kivisalmen pumppaamon ansiosta hapettunut. Veden ravinteisuus on vähentynyt.

Ilpo Leskinen

Kivisalmen pumppaamo on ensimmäisenä toimintavuotenaan lunastanut sille asetetut odotukset. Pien-Saimaan Piiluvanselän ja Sunisenselän vedenlaatu on parantunut selvästi verrattuna vuoteen ennen pumppaamoa.

Saimaan vesiensuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Pena Saukkonen kertoo, että fosforin ja typen pitoisuudet ovat vähentyneet ja veden happipitoisuus on lisääntynyt.

-Piiluvanselän ja Sunisenselän pohjassa ei ole esiintynyt happikatoa.

Vesimassa on Saukkosen mukaan pysynyt liikkeessä eikä ole päässyt kerrostumaan. Pohjaan ei ole syntynyt hapetonta vesikerrosta, joka liuottaa ravinteita.

Pelot eivät toteutuneet. Uhkana Saukkosen mukaan oli, että Kivisalmen pumppaamo imaisee Mikonsaarenselän pohjakerrostumien jätevesiä Taipalsaarentien länsipuolelle. Näin ei ole käynyt.

Pien-Saimaan päävirtaus käy kohti Vuoksea, mutta pohjassa vaikuttaa talvisin akanvirta, joka kuljettaa Kaukaan jätevesiä Mikonsaarenselälle.

Sunisenselän ja Piiluvanselän lehtivihreäpitoisuus ei ole vähentynyt niin paljon kuin Saukkonen odotti.

Pienenä miinuksena hän pitää sitä, että Lappeenrannan edustan vedet ovat hieman tummuneet.

Vehkataipaleen ja Kivisalmen pumppaamot kuljettavat Suur-Saimaan tummempaa ja humuspitoisempaa vettä Pien-Saimaan kirkkaampien selkävesien sekaan.

Kivisalmen pumppaamo siirtää Taipalsaarentien itäpuolen vettä kymmenen kuution sekuntivauhdilla tien länsipuolelle.

Projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että pumppaamo on toiminut moitteettomasti.

Taipalsaarentien länsipuolen sula alue muuttaa nopeasti muotoaan pakastumisen ja lauhtumisen tahdissa. Siksi Piiluvanselällä on oltava varovainen.

Taipalsaarentien itäpuolella sula alue on pysynyt suppeana.

Kalastajilta viime talvena saatujen havaintojen mukaan pumppaamon vaikutus ei ulotu Kivisalmea kauemmas itään. Rongon ja Heposalon tuntumassa jäänpaksuus oli tavanomainen.

Lappeenrannan jääladut eivät ole hiihtokunnossa, mutta latukartalle on tehty muutos pumppaamon takia.

Liikuntatoimen työnjohtaja Tommi Nakari kertoo, että Ruohosaaren laavulta ei enää vedetä latua Piiluvan rantaan. Nyt latu kulkee laavulta etelämmäs, Voisalmen venerannan ja uimarannan tietämille.

Viime aikojen säät eivät ole suosineet jäälatujen tekoa. Uutta lunta pitäisi Nakarin mukaan tulla kymmenisen senttiä tasaisena kerroksena.

Viiden ja kymmenen vuorokauden sääennusteet eivät lupaa tällaista lumimäärää.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen