Teletalo on purku-uhan alla

Lappeenranta. Vuonna 2013 hyväksytty asemakaava mahdollistaa teletalon purkamisen. Uudisrakennus olisi vaihtoehto 1950-luvulla rakennetun talon peruskorjaukselle.

Matti Saarela

Lappeenrannan keskustan vanha rakennuskanta on saanut tehdä viime vuosina tilaa uuden tieltä. Koulutaloa ja Matkataloa puretaan parhaillaan ja vielä tämän vuoden aikana selviää, puretaanko myös Pormestarinkadun ja Raatimiehenkadun kulmassa oleva teletalo.

-Meidän lähtökohtamme on se, että käräjäoikeus saa uudet tilat siitä kiinteistöstä. Selvitämme parhaillaan rakennetaanko tontille uusi rakennus vai peruskorjataanko nykyinen rakennus, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Jorma Heinonen sanoo.

Valtion virastokorttelin asemakaavaa muutettiin Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta vuonna 2013. Asemakaava sallii myös nykyisen, 1950-luvulla Posti- ja telelaitoksen tarpeisiin rakennetun virastotalon purkamisen.

-Purkaminen edellyttää asemakaavan mukaan kuitenkin sitä, että tontille rakennetaan uusi talo, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo.

Teletalon tiloja käyttää Etelä-Karjalan käräjäoikeus. Käräjäoikeuden toiminnot siirretään Technopolikselta vuokrattuihin tiloihin Skinnarilaan teletalon sisäilmaongelmien takia. Edellisen kerran käräjäoikeus joutui muuttamaan sisäilmaongelmien takia vuonna 2008 Rakuunamäen oikeustalosta teletaloon.

Käräjäoikeuden henkilökunta on saanut teletalossa oireita huonosta sisäilmasta. Senaatti-kiinteistöjen aluejohtaja Minna Niittyniemen mukaan sisäilmaongelmat johtuvat todennäköisesti siitä, että vanhan talon ilmastointi ei enää vastaa nykyajan vaatimuksia.

-Nyt tutkimme, mikä on taloudellisesti ja toiminnallisesti paras ratkaisu.

Niittymäen mukaan hankesuunnitelma tehdään vielä tämän vuoden aikana.

Käräjäoikeuden osastonjohtaja Hannu Rantalainen on todennut, etteivät käräjäsalin tilat ole parhaat mahdolliset. Istuntosalissa on muun muassa palkkeja, jotka estävät näkyvyyttä.

Sisäilmaongelmista kärsineen poliisitalon Senaatti-kiinteistöt on päättänyt peruskorjata. Heinosen mukaan talon perusteellinen korjaus aloitetaan keväällä.

Senaatti-kiinteistöt on tehnyt Technopoliksen kanssa kolmen vuoden sopimuksen Skinnarilassa sijaitsevien tilojen vuokrauksesta.

-Kolmen vuoden jälkeen vuokrasopimus voidaan irtisanoa tarvittaessa, Niittyniemi kertoo.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus ja Kymenlaakson käräjäoikeus yhdistetään Kaakkois-Suomen käräjäoikeudeksi vuonna 2018.

Kirjoittaja:
Matti Saarela