Norppa-sopimuksia syntyy hitaasti

Saimaannorppa. ELY-keskus odottaa maa- ja metsätalousministeriöltä tietoa, paljonko kalastusrajoituskorvauksiin saadaan rahaa. Ministeriö puolestaan odottaa sopimuksia, ennen kuin päättää rahoista ja asetuksesta.

Seija Hackman

Tulevien kalastusrajoitusalueiden laajuus Saimaan norppa-alueilla on vielä auki. Saimaan osakaskunnat eivät ole pitäneet kiirettä verkkokalastusta rajoittavien sopimusten teossa.

-Kokouksia on pidetty ja kieltopäätöksiä tehty, mutta sopimustarjouksista on palautunut vasta noin kymmenesosa, kertoo kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY).

Kaikkiaan sopimustarjouksia lähetettiin 270:lle jo aiemmin kalastusrajoitusten piirissä olleelle osakaskunnalle sekä vajaalle sadalle osakaskunnalle, joiden alueella rajoituksia ei ole ollut.

Palautuneidenkin papereiden perusteella sopimuksia rajoituksista on sorvattu vasta kourallinen.

-Meni pupu pöksyyn, sillä rahoituspäätöstä maa- ja metsätalousministeriöstä ei vieläkään ole tullut, Tiitinen kertoo.

Verkkokalastusta kuuttien poikasaikaan rajoittaville osakaskunnille on luvassa vuosittain 1,7 euron korvaus rajoitushehtaarilta.

Alkukesän verkkokalastuskieltoa on tarkoitus laajentaa 2 000 neliökilometrin alueelta noin 2 600 neliökilometrin alueelle. Tämä tietäisi osakaskunnille yhteensä noin 440 000 euron korvauspottia.

Sopimukset pitäisi saada aikaan huhtikuun puoliväliin mennessä, jolloin verkkokalastuskiellon norppa-alueilla pitäisi alkaa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan huolta ei ole. Valtion budjetissa korvauksiin kalastuskunnille on varattu 360 000 euroa. Se riittää vanhalle rajoitusalalle.

Norppaseurantatyöryhmää vetänyt kalastusneuvos Eija Kirjavainen vakuuttaa, että tarvittava lisärahakaan ei ole ongelma.

-Haluamme saada osviittaa siitä, paljonko rahaa menee. Turha tehdä päätöksiä isommasta summasta kuin mikä menee. Vähän muna-kana-tilannehan tämä on, mutta raha on tulossa. Sen on ministeri todennut, Kirjavainen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee asetusta kalastusrajoitusalueista.

Kirjavainen korostaa, että viime kädessä päätös on valtioneuvoston.

-Aina parempi, mitä nopeammin osakaskunnista vastauksia tulisi, Kirjavainen toteaa.

Kirjavainen itse uskoo, että rajoitusalue joka tapauksessa kasvaa. Se oli seurantatyöryhmän yhteinen tahto.

-Tämä linja on tuottanut tulosta norpan suojelussa. Jotkuthan aina vastustavat rajoituksia, mutta suurin osa näkee, että hyvällä tiellä ollaan.

Osakaskuntien hidastelun Kirjavainen uskoo johtuvan siitä, että suurimmalle osalle niistä asia on jo tuttu. Moni osakaskunta pitää kokouksensa maaliskuun loppuun mennessä ja alkaa sitten palautella papereita.

-Niissä tiedetään, että aikaa on.

Uusi asetus

Vanhat kalastusrajoitussopimukset ja niitä täydentävä asetus päättyivät vuodenvaihteessa.

Norpan suojelemiseksi on ollut kaksi asetusta, pyydyksiä koskeva sekä verkkokalastusrajoituksia koskeva asetus. Ne on tarkoitus korvata nyt sopimusten nojalla tehdyillä kalastusrajoituksilla tai yhdellä asetuksella, jonka pitäisi tulla voimaan huhtikuun puoliväliin mennessä.

Saimaannorppa ja kalastus -seurantatyöryhmä esitti viime vuoden lopulla verkkokalastuskieltoalueen laajentamista 2 000 neliökilometristä noin 2 600 neliökilometriin. Rajoitusaikaa ei jatketa; se on edelleen huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Osakaskuntien on tehtävä sopimus vapaaehtoisista kalastusrajoituksista, jos ne mielivät saada korvauksen menetyksistään.

Kirjoittaja:
Seija Hackman