Purku-uhka kummastuttaa hallin käyttäjiä

Lappeenranta. Käyttäjien mielestä Sammonlahden liikuntahalli palvelee heitä hyvin. Läntisessä Lappeenrannassa purkulistalla ovat myös Kourulan monitoimitalo ja Skinnarilan koulun liikuntahalli.

Kaisa Juntunen

Sammonlahden hallin huono kunto tuli täytenä yllätyksenä sitä käyttäville urheiluseuroille.

— Tämä tieto tuli ihan puskan takaa. En ole ajatellut, että tiloissa olisi mitään vikaa, kommentoi Mira Pakanen, jalkapalloseura Fc LaPan puheenjohtaja.

Salibandyseura NST:n junioripäällikkö Juho Meuronen on yhtä ihmeissään.

— Halli on meillä tosi aktiivisessa käytössä sekä treeni- että turnauspaikkana.

Myös jalkapalloseura LaPan joukkueilla on Sammonlahdessa monia harjoituksia.

 

Käyttäjät eivät ole havainneet hallissa mitään vikaa. Pakanen arvelee, ettei kyse ole ainakaan isosta kosteusongelmasta.

— Meillä on yksi tyttö, joka ei pystynyt käymään homeongelmien vuoksi Lauritsalan koululla treeneissä ollenkaan. Sammonlahdessa hän on pystynyt käymään, Pakanen kertoo.

Meuronen kehuu Sammonlahden hallia toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa on monta isoa pukukoppia ja kuntosalikin.

— En ole kuullut käyttäjiltä minkäänlaista kielteistä palautetta. Vedän treeniä monta kertaa viikossa, enkä ole huomannut rakennuksessa mitään ongelmia, Meuronen sanoo.

Käyttäjät ovat huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos kaikki ei mene suunnitellusti ja hallista joudutaan luopumaan ennen kuin uusi nousee tilalle.

— Kaupungista on jo nyt vaikea löytää treenitiloja, Pakanen toteaa.

Halli palvelee myös Sammonlahden koulun liikuntasalina. Perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan koululaisten liikuntatunnit turvataan myös purku- ja rakennustöiden aikana.

— Uusi halli rakennetaan ennen kuin vanha puretaan. Tarkoitus on, että koululle ei syntyisi ongelmia liikuntahallin mahdollisesta purkamisesta, Routti sanoo.

Kasvatus- ja opetustoimen tiedossa on ollut, että hallin katto on vuotanut lähes valmistumisestaan saakka ja sitä on korjattu useaan kertaan.

— Sisäilmaongelmaa hallissa ei kuitenkaan käsityksemme mukaan ole, Routti rauhoittelee.

 

Kaupungin suunnitelmissa on purkaa pari muutakin liikuntahallia läntisestä Lappeenrannasta. Liipaisimella ovat Kourulan monitoimitalo ja Skinnarilan koulun liikuntahalli.

Kourulan monitoimitalo on todettu niin huonokuntoiseksi, että osa siitä on jo käyttökiellossa sisäilmaongelmien takia.

Skinnarilan koulun liikuntahallia on esitetty purettavaksi, koska sen korjauskustannukset noussevat lähelle uudisrakentamisen hintaa ja siinä on rakenteellisia ongelmia.

Mutkan matkaan tekee jalkapalloseura PEPO:n kanssa tehty sopimus. Vieressä on PEPO:n rakennuttama jalkapallohalli Visma Areena. Sen rakennusluvassa edellytettiin, että hallin käyttäjille on osoitettava puku- ja pesutilat Skinnarilan koulun liikuntasalin pukutiloista.

 

Juttua varten ei tavoitettu Lappeenrannan tilakeskuksen johtajaa kertomaan tarkempaa tietoa Sammonlahden hallin kunnosta.

Sammonlahden liikuntahalli

Valmistui vuonna 1990.

Rakentajana imatralainen Rakennusvirta Oy.

Rakennuttajana Lappeenrannan Toimintakeskus.

Halli maksoi 18,5 miljoonaa markkaa.

Matalan osan vesikatto tuhoutui tuhopoltossa uudenvuodenyönä 2001.

Rakennuksen korkean osan yläpohjassa on ongelmia, jotka johtuvat rakennusaikaisesta suunnitelmamuutoksesta.

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen