Sataman yrittäjät löysivät yhteisen maalin

LAPPEENRANTA. Saku Hyttinen pitää tärkeänä, että yrittäjät yhteisvoimin houkuttelevat satamaan mahdollisimman paljon ihmisiä.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan sataman yrittäjät valmistautuvat tulevaan kesään yksituumaisempina kuin koskaan.

Yhteistyö yrittäjien välillä sujuu asiassa kuin asiassa, mikä ei ollut itsestäänselvyys takavuosina. Näin kertoo satamassa toimiva yrittäjä Saku Hyttinen. Hän pyörittää laivaravintola Suvi-Saimaata, matkustaja-alus Camillaa, ravintola Tullipizzaa ja pyöreää kioskia.

Hyttinen kertoo, että myös yhteistyö sataman sekä Linnoituksen yrittäjien kesken on parantunut merkittävästi. Nyt kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

— Tärkeintä on, että koko alueelle saadaan houkuteltua mahdollisimman paljon ihmisiä. Näin kaikki hyötyvät.

 

Hyvä yhteishenki tarkoittaa Hyttisen mukaan käytännössä sitä, että yrittäjät ohjaavat asiakkaan juuri hänen tarvitsemansa palvelun luo. Hänelle ei tarjota jotain muuta.

— Jos asiakas haluaa parin tunnin laivaristeilyn, hänelle ei voi väkisin myydä pitkää risteilyä. Jos yhdessä hotellissa on täyttä, asiakkaat ohjataan sinne, missä on tilaa. Jos asiakas haluaa kiinalaiseen ravintolaan, hänelle on turha tarjota suomalaista.

 

Laivaravintola Prinsessa Armaadan yrittäjä Juha Nalli ja Satama-Sannin yrittäjä Sanna Kilgast ovat tyytyväisiä satamatorin ilmeen parantamiseen viime vuosina rantabulevardeineen, kukkaistutuksineen ja päällysteineen.

Nalli toivoo satamatorille mahdollisimman paljon erilaisia tapahtumia matalalla kynnyksellä.

Kilgastin toivelistalta löytyy sataman esiintymislavan lähelle sijoitettava sähköinen infotaulu, josta näkee kaiken, mitä satamassa tapahtuu. Hyttisen mukaan tällainen taulu on käytössä Savonlinnassa.

Sataman kauden pidentäminen ei ole Hyttisen mukaan vain yrittäjistä ja asiakkaista kiinni. Osassa aluetta putket pitää sulattaa talven jäljiltä, ennen kuin kausi voi alkaa.

— Kunnallistekniikkaa pitää parantaa, jotta voisimme olla pidempään auki, Nalli sanoo.

Hyttinen harkitsi syksyllä Tullipizzan pitämistä auki myös talvella, mutta luopui ajatuksesta.

— Ehkä ensi alkuun voisi aikaistaa aloitusta ja myöhentää lopettamista. Tosin viime syksynä kysyntä väheni nopeasti, eikä kauden jatkamista tarvinnut miettiä.

Sataman yrittäjät avaavat ovensa ennen vappua. Laivaristeilyt alkavat toukokuun kuluessa.

 

Rapasaaren laiturit ovat huonossa kunnossa. Kaupungininsinööri Pasi Leimin mukaan kunnostus yritetään saada mukaan ensi vuoden työohjelmaan. Tämän jälkeen on vuorossa tullirakennuksen edustan laiturien ja pinnoituksen uusiminen.

Veistäjä Kimmo Frosti vastaa ensi kesän hiekkalinnan toteutuksesta.

Frosti on palkattu Wirmaan hiekkalinnan määräaikaiseksi projektipäälliköksi. Hän vastasi hiekkalinnasta vuosina 2004—2011.

 

 

Ideat jäivät kellumaan

Konsulttiyritys GWS teki keväällä 2014 suunnitelman Lappeenrannan satama-alueen kunnostamisesta Pallonlahdelta Myllysaareen.

Jotkut sataman yrittäjät kritisoivat kärkevästi utopistisilta tuntuvia ideoita kelluvista rantapromenadeista ja esiintymislavoista. Näitä ei näillä näkymin rakenneta.

Ainonkatu 29:n kaavamuutoksesta tehdyt valitukset ovat käsiteltävänä Itä-Suomen hallinto-oikeudessa. Jos valitukset hylätään, kaavamuutoksesta saatavalla maankäyttökorvauksella on tarkoitus ehostaa Ainonkadun pyörätietä sekä pyörätien ja Saimaan välistä piennarta.

 

 

Sataman kausi jatkuu kesän jälkeen

 Lappeenrannan satama vastaa kaupunkilaisten toiveisiin. Satama on vastedes avoinna myös kesäkauden ulkopuolella. Parhaillaan tilojaan laajentava kahvila Kafiina aikoo pitää ovensa auki myös syksyisin, keväisin ja osin myös talvisin, säiden ja kysynnän mukaan.

Kafiinan yrittäjä Noona Hänninen kertoo, että kahvilaan rakennettava puolilämmin terassi valmistuu huhtikuun alussa. Kahvila avataan pian remontin valmistuttua, reilusti ennen vappua. Terassin ansiosta asiakkaille löytyy suojaisia istumapaikkoja kaikkina vuodenaikoina.

— Jatkamme niin kauan kuin asiakkaita riittää. Silloin näemme, paljonko on kysyntää.

Hänninen ei odota suurta yleisöryntäystä. Hän kuitenkin uskoo, että ihmiset ottavat uuden palvelun omakseen.

Sydäntalven aikana kahvilan on määrä olla lähinnä viikonloppuisin ja hiihtolomien aikana, säiden ja pakkasten mukaan.

— Viime syksynä kahvila olisi voinut olla säiden puolesta auki joulupyhiin asti. Tammikuu oli liian kylmä, mutta sen jälkeen on ollut lauhaa. Viime viikonloppuna satamassa ja jäällä oli runsaasti porukkaa, Hänninen kertoo.

Hänninen suunnittelee pieniä tapahtumia satamaan kahvilan yhteyteen.

— Mitä enemmän tapahtumia järjestetään, sitä elävämpi satamatorista tulee.

 

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen