Upseerikerhon myyntiä valmistellaan parhaillaan

Lappeenranta. Kerhotalo tulee myyntiin ehkä ensi syksynä. Ostaja saa arvorakennuksen sekä isot käyttö- ja ylläpitokustannukset.

Matti Saarela

Senaatti-kiinteistöt aikoo laittaa Lappeenrannan Upseerikerhon myyntiin. Sitä, Rakuunamäen sotilaskotia tai Rakuunaeskadroonan käytöstä vapautuvia kahta kasarmia ei vielä näy Senaatti-kiinteistöjen myytävien kiinteistöjen listalla, mutta niiden myynti alkanee loppuvuodesta.

— Eivät ne vielä ole myynnissä. Puolustusvoimat vasta suunnittelee niistä luopumista, Senaatti-kiinteistöjen puolustus- ja turvallisuustoimialan johtaja Jari Panhelainen kertoo. Sitkeät huhut ovat väittäneet, että kiinteistöt olisivat jo myynnissä.

— Meidän pääperiaatteemme on se, että kaikki kiinteistöt, joille valtio ei voi enää osoittaa käyttöä, myydään pois, Panhelainen toteaa.

 

Rakennukset omistaa Senaatti-kiinteistöt, jolta rakennukset on vuokrannut Puolustusvoimien logistiikkalaitos.

— Tilanne elää vielä, mutta päätöksiin vaikuttaa varmasti se, ettei valtiolla ole rahaa tarpeettomiksi katsottujen rakennusten ylläpitämiseen, Maasotakoulun apulaiskomentaja Petteri Rokka sanoo.

Panhelainen laskee, että tilojen tulevaa käyttöä koskeva selvitys saadaan tehtyä tämän vuoden aikana. Näin rakennukset ehtisivät myyntiin vielä tänä vuonna.

 

Upseerikerhon tilat ovat vuokralla Lappeenrannan upseerikerholla. Reilut kymmenen vuotta sitten tiloihin muutti alivuokralaiseksi Lappeenrannan kerho.

Molempien kerhojen vuokrasopimuksissa on puolen vuoden irtisanomisaika. Kerhot ovat nyt nimenneet kolmen hengen työryhmän selvittämään tilannetta ja neuvottelemaan tilojen tulevasta käytöstä.

— Tulemme selvittämään kaikki vaihtoehdot säilyttää Upseerikerhon rakennus nykyisessä käytössä, selvitystyöryhmän jäsen Risto Kiljunen vakuuttaa.

 

Upseerikerhon rakennus on suojeltu. Kiljunen muistuttaa, että myös sen esineistö on erittäin arvokas.

— Siellä on esimerkiksi Mannerheimin ampuman tiikerin talja, hän kertoo.

Kiljusen mukaan kaikkia mahdollisuuksia tutkitaan. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, Lappeenrannan kerhon pitää Kiljusen mielestä yrittää hankkia rahat talon ostamiseen.

— Huonoimmassa tapauksessa talon ostaa bisnestarkoituksiin joku tyhjätasku, jolla ei ole kunnollista liikeideaa eikä varaa arvorakennuksen kunnostamiseen ja ylläpitoon, Kiljunen sanoo.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela