Ääni vie Saimaalle pyryyn ja paahteeseen

Radio. Lappeenrannan kaupunginteatterissa äänitetään Petter Sairasen kirjoittamaa kuunnelmaa, joka kuullaan radiosta marraskuussa.

Riina Nokso-Koivisto

Ohjaaja Jarno Kuosa ohjeistaa äänitysstudiossa työskenteleviä näyttelijöitä löytämään repliikkiinsä oikean sävyn.

— Ajatelkaa, että kuiskaisitte sen vauvan korvaan.

Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijät Marja-Liisa Ketola, Sami Lanki, Anna-Kaisa Makkonen ja Samuli Punkka ovat paneutuneet tavanomaisesta poikkeavaan työtehtävään. Ylen radioteatteri äänittää Lappeenrannassa kuunnelmaa, joka toteutetaan yhteistyössä kaupunginteatterin kanssa.

Kuunnelmateksti perustuu lappeenrantalaisen kirjailijan Petter Sairasen muistiinpanoihin, joita hän on vuosien varrella kirjoittanut liikkuessaan luonnossa, erityisesti Saimaalla. Sairanen tunnetaan intohimoisena retkeilijänä.

 

Kuten neljä vuodenaikaa säätelee retkeilijän elämää, myös kuunnelma jakautuu vuodenaikojen mukaan neljään osaan.

Sairasen kuvaamat ilmiöt ovat tuttuja jokaiselle Saimaalla liikkuvalle, kuten keväisen jäiden lähdön jylhyys.

— Suuri näytelmä, vuodenaikojen sauma ja uusi vuodenaika, tämä elämämme ilmaston rikkaus, sanoo kuunnelmassa Anna-Kaisa Makkosen roolihahmo.

— Ja vuosi vuoden perästä, yhä uudelleen ja uudelleen, sama lumous, Marja-Liisa Ketola jatkaa.

Samuli Punkan mukaan kuunnelmaa tekevä näyttelijä ei pääse helpolla.

Kun sanomaa ei voi tukea ilmeillä eikä eleillä, ääneen pitää pystyä lataamaan paljon.

— On oltava kirkas ajatus siitä, mitä sanoo. Asetettava itsensä sinne saareen, kajakkiin tai lumituiskuun, jossa kuunnelman kertoja liikkuu ja tekee havaintojaan.

Punkka kiittelee Sairasen tekstiä. Lyyrisen kuvailun vastapainoksi kuunnelma tarjoaa esimerkiksi yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten talviverkot ujutetaan jään alle.

 

Radioteatteri jalkautuu tämän vuoden aikana kymmenelle paikkakunnalle työskentelemään paikallisten teattereiden kanssa. Tarkoituksena on etsiä ja tuoda radiossa esiin uusia ääniä ja tarinoita.

— Lappeenrannassa yhteistyökumppanini on ollut Timo Sokura, jonka ansiosta saimme yhteyden Petter Sairaseen, tuottaja Matti Kajander kertoo.

Kuunnelmaa äänitetään Lappeenrannassa viiden päivän ajan. Lopputulos, 50-minuuttinen kuunnelma, esitetään Yle Radio1:ssä marraskuussa.

Yle Radio1:n ohjelmistossa pitkälle kuunnelmalle on olemassa ohjelmapaikka sunnuntaisin. Kuunnelmaa seuraa radiosta 50 000—60 000 kuulijaa.

— Nykyisin kuuntelu on digitaalisten jakelukanavien ansiosta mahdollista silloin, kun kukin itse haluaa, vaikkapa pyörälenkillä tai metsässä, Kajander sanoo.

Maisema tänä iltana

Petter Sairasen kirjoittama kuunnelma, joka kuullaan marraskuussa Yle Radio1:ssä.

Ohjaus Jarno Kuosa ja äänisuunnittelu Ville Leppilahti. Rooleissa Marja-Liisa Ketola, Anna-Kaisa Makkonen, Sami Lanki ja Samuli Punkka.

Ylen radioteatterin ja Lpr:n kaupunginteatterin yhteistyö.

 

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto