Ammattikorkeaosakkeet ilmaiseksi LUT-konsernille

Yhdistymisneuvottelut. Etelä-Karjalan kunnat neuvottelevat yliopiston kanssa omistusjärjestelystä, jolla LUT-konserni voidaan toteuttaa.

Liisa Kukkola

Saimaan ammattikorkeakoulun omistajat eli Etelä-Karjalan kunnat etsivät sopivaa keinoa luovuttaa omistamansa ammattikorkeakouluosakkeet tulevalle LUT-konsernille.

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston väliset yhdistymisneuvottelut ovat edenneet vaiheeseen, jossa osapuolet pyrkivät löytämään kaikkia tyydyttävän omistusjärjestelyratkaisun. Sen pohjalle voidaan perustaa ammattikorkeakoulun ja yliopiston välinen konserni.

Kunnilla on taseissaan ammattikorkeakoulun osakkeita yhteensä 20 miljoonan euron edestä.

Suurimmat ammattikorkeakoulun omistajat, Lappeenranta ja Imatra, omistavat osakkeista lähes 87,5 prosenttia. Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari omistavat osakkeista 0,90-3,04 ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto 0,46 prosenttia.

Myyjäpuolella olevat kunnat ovat Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarisen mukaan liikuttavan yksimielisiä yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistämisen järkevyydestä, mutta tapa, miten osakkeet voidaan luovuttaa, on vielä avoinna.

Naukkarisen mukaan täytyy löytää sellainen mekaniikka, ettei kuntien tarvitse alaskirjata taseistaan osakkeiden arvoa.

-Rahaa osakkeista ei olla pyytämässä, mutta pitää löytää sellainen kirjanpidollinen tapa, jolla luovuttaminen saadaan tehtyä, eikä samaan aikaan tarvitse löytää kuntien tilinpäätöksiin vastaavia säästösummia, Naukkarinen sanoo.

Ammattikorkeakoulun ja yliopistojen yhdistäminen on sen verran uusi asia koko valtakunnassa, että Naukkarisen mukaan monia sääntöjä ja lakeja tullaan tulkitsemaan ensimmäistä kertaa.

-Uskon, että ratkaisu löytyy syvällisemmällä tutkimisella, ei niinkään edestakaisin vatkaamisella. Ennen kesää osakkeiden luovuttamiseen on varmaankin löydetty ratkaisu, Naukkarinen sanoo.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola