Veera ja vanha lyhty mahtuvat samaan puistoon

Patsas. Raatihuoneen puiston vanhaa lyhtyä ei tarvitsekaan siirtää pois paikaltaan Kaunis Veera -patsaan takia.

Liisa Kukkola

Kiinteistösijoittaja Ossi Vilhun tilaaman Kaunis Veera -patsaan sijoituspaikaksi on tulossa Raatihuoneen puisto.

Se on paikka, johon Vilhu ja patsaan veistävä kotkalainen kuvataiteilija Markku Hirvelä Kauniin Veeran alun perin halusivatkin sijoittaa.

Lappeenrannan kaupungin ja Etelä-Karjalan museon mielestä Raatihuoneen puistossa olevaa vanhaa lyhtyä ei kuitenkaan voinut siirtää patsaan vuoksi, ja Kauniin Veeran paikaksi ehdotettiin Kauppakatua. Wilhunkulman ja ravintola Kolmen lyhdyn välinen alue ei kuitenkaan ollut patsaan tilaajan tai veistäjän mieleen.

Lappeenrannan kaupungin tekninen toimi on nyt ratkaissut sata vuotta vanhan lyhdyn ja uuden patsaan välisen ongelman, ja ne molemmat mahtuvat puistoon.

-Alkuperäisessä suunnitelmassa vanhaa lyhtyä olisi pitänyt siirtää. Uudessa, kaupungin teknisen toimen ja taitelijan yhteisessä suunnitelmassa lyhty pysyy paikallaan, ja patsas tulee sen viereen, kertoo mukana patsastoimikunnassa ollut Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Asia esitellään tekniselle lautakunnalle touko-kesäkuussa. Kaupunginjohtaja on jo esitellyt asiaa kaupunginhallitukselle.

Patsaan on tarkoitus valmistua ja olla paikoillaan Raatihuoneen puistossa noin vuoden päästä. Tällä hetkellä patsaasta on olemassa pienoismallin lisäksi savesta veistetty työmalli, joka on kooltaan noin kolmasosan tulevasta patsaasta.

Kuvataiteilija Hirvelä ihastui vanhaan lyhtyyn käydessään aikoinaan tutustumassa patsaan sijoituspaikkaan. Hän ajatteli, että lyhty on sopivan romanttinen ja sopii hyvin veistoksen tunnelmaan.

-Lyhty ei siirry mihinkään, ja allas rakennetaan sen viereen. Kaunis Veera on altaan keskellä, eli lyhty ja patsas tavallaan yhdistetään, Hirvelä sanoo.

Hirvelän laskujen mukaan lopullisen Kauniin Veeran savimalli on valmis juhannukseen mennessä. Muotin ottaminen ja pronssivalu ottavat oman aikansa.

Vilhu totesi viime syksynä Etelä-Saimaassa, että jos veistos ei tule Raatihuoneen puistoon, se ei tule ollenkaan lappeenrantalaisten silmien alle.

Patsaan kokonaishinta ylittää 100 000 euroa. Tarkempaa summaa Vilhu ei ole halunnut kertoa.

Kaunis Veera

Kiinteistösijoittaja Ossi Vilhu halusi Kauniin Veeran rakennuttamansa Wilhunkulman lähelle.

Kansalaismielipiteessä veistoksen paikaksi on ehdotettu Lappeenrannan satamaa.

Vilhu ei halua patsasta sekoitettavan samannimiseen, suomalaiseen elokuvaan, vaan Veera liittyy hänen mukaansa Lappeenrantaan esimerkiksi kaupunginteatterin Veeran kammarin kautta.

Vilhu on todennut, että Kaunis Veera on Lappeenrannan Havis Amanda.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola