Iso paha susi osaa purra, muttei pussata

Teatteri. Lappeenrannan kaupunginteatterissa tulee ensi-iltaan lastennäytelmä, jossa vakaviin teemoihin pureudutaan hulvattomalla otteella.

Riina Nokso-Koivisto

Iso paha susi ahmaisee suklaakakun ohessa vahingossa vaimonsa. Se tarkoittaa, että isä joutuu ottamaan kasvatusvastuun pojastaan, pikku hukka Ruuperista.

Isyydessä vaadittavat tunnetaidot eivät kuitenkaan ole Ison pahan suden vahvuusaluetta. Kun poikaa kiusataan koulussa, isä ei osaa käsitellä asiaa. Iso paha susi itse on tottunut ratkaisemaan ongelmat puremalla tai hotkaisemalla vastapuolen suihinsa.

— Näytelmässä on syvällisiä teemoja, kuten kasvu, kasvattaminen, identiteetin etsiminen ja niihin liittyvät pelot. Teemat on kuitenkin leivottu sisään hulvattoman hauskaan tekstiin, ohjaaja Petri Jäärni kertoo.

 

Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistoon tuleva Iso paha susi on Katja Krohnin näytelmä, jota on jo 15 vuoden ajan esitetty ahkerasti teattereissa eri puolilla maata.

— Se kertoo osaltaan siitä, miten hyvä teksti tämä on, Jäärni arvioi.

Isoon pahaan suteen on lainattu surutta hahmoja useista eri saduista. Kuusihenkinen näyttelijäkaarti muuntuu esityksen aikana 19 eri hahmoksi.

Koska lasten maailma ei näytä enää samalta kuin 15 vuotta sitten, näytelmää on muokattu nykypäivään sopivaksi. Syödyksi tullut susiäiti viestittelee mahasta WhatsAppin välityksellä. Lavalle rakentuva metsä näyttää muodostuvan pikseleistä.

 

Isoa pahaa sutta näyttelevälle Samuli Punkalle rooli on mieleinen.

— Tässä pääsee revittelemään oikein kunnolla.

Punkka uskoo, että lapsiyleisöä viehättää etenkin näytelmän vaihteleva rytmi. Yleisöä hauskutetaan vauhdikkaasti kuin farsseissa, kunnes välillä rauhoitutaan vakavampiin teemoihin.

Teatteri on yrittänyt räätälöidä esitysaikoja niin, että kouluja ja päiväkoteja palveltaisiin mahdollisimman hyvin. Päivänäytöksiä on arkisin kello 10 ja 12.

— Teatterissa voi siis käydä joko ennen ruokailua tai ruokailun jälkeen, teatterinjohtaja Timo Sokura sanoo.

Lasten aikatauluja on ajateltu myös siinä, että iltanäytökset alkavat jo kello 18.

 

Ison pahan suden ensi-ilta Lappeenrannan kaupunginteatterissa pe 8.4 klo 18.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto