Kanavansuun mittarit säätävät Saimaan elämää

Lappeenranta. Saimaan viralliset korkeuslukemat on kirjattu ylös Lauritsalassa vuodesta 1847. Samassa paikassa on mitattu pintaveden lämpötilaa tasan sata vuotta.

Jarmo Hämäläinen

Saimaan pinnan virallinen korkeuskäyrä ei ole mikä tahansa tilastolukema. Se säätää niin norpan kuin mökkiläisen elämää puhumattakaan Saimaan rannan teollisuudesta ja vesikuljetuksista.

— ELY-keskuksessa insinöörit katsovat silmä kovana Lauritsalan mittausaseman lukemia. Niiden mukaan välitetään tietoa voimalaitoksissa tarvittavista juoksutuksista. Saimaan pinnan korkeus vaikuttaa myös ranta-asukkaiden elämään ja vaikkapa norppien pesintään, muistuttaa johtava vesitalousasiantuntija Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Vähänäkki teki perjantaina tarkastuskäynnin Lappeenrannan Kanavansuun asuntoalueen kärjessä olevalle Suomen ympäristökeskuksen Lauritsalan mittausasemalle. 1930-luvulla rakennetun pienen mökin laiturilla on viime vuonna uusittu teräsrakenteinen korkeusmittari.

Perjantaina mitattu Saimaan korkeuslukema oli 76,16 metriä merenpinnan yläpuolella. Saimaan mökkiläisten laiturit tuskin siis jäävät tänä kesänä veden alle.

Mittausaseman sisällä Saimaan vedenpinnan korkeus kirjautuu perinteisen limnigrafin eli mekaanisen piirturin avulla paperille. Laitteen anturit ovat mökin alla kallion sisällä olevassa kaivossa, jonka pinta on täsmälleen samalla korkeudella kuin Saimaassa.

Tätä tuoreempaakin tekniikkaa löytyy. Korkeuslukema rekisteröityy automaattisesti paineantureiden kautta ja välittyy suoraan ympäristöhallinnon tiedostoihin.

— Vanha limnigrafi on haluttu pitää toiminnassa senkin takia, että löytyy kirjallista tietoa, jos nykytekniikka pettää. Ei haluta katkaista tätä pian 170 vuotta jatkunutta ainutlaatuista aikasarjaa pinnankorkeuden mittauksista, Vähänäkki sanoo.

 

Saimaan pinnankorkeuden seuraaminen aloitettiin Lauritsalassa vuonna 1847. Kaksi vuotta aiemmin oli aloitettu Saimaan kanavan rakentaminen, joka kesti yhdeksän vuotta.

— Ensimmäinen mittauspaikka oli aivan lähellä kanavan alkupäätä. 1930-luvulla valmistui tämä rakennus, jossa havaitsija kävi kirjaamassa mittaukset ylös joka päivä aamulla kello kahdeksan, Vähänäkki kertoo.

Nykyisin mittausasemalla käy havaitsija kerran viikossa tarkistamassa laitteiden toiminnan ja vaihtamassa piirturin paperin. Täyttyneen tiedoston hän lähettää Suomen ympäristökeskukseen.

— Havaitsijat saavat työstään pientä korvausta ja kilometrirahaa. Se on lähinnä kutsumustyötä, joka siirtyy usein isältä pojalle. Hienoa, että tekijöitä on löytynyt, Pekka Vähänäkki sanoo.

1990-luvun lamavuodet karsivat havaintoasemien verkkoa kovalla kädellä. Lauritsala on kuitenkin säilynyt valtakunnallisesti tärkeänä sisävesien mittausasemana.

Saimaan mittaukset

Vedenkorkeuden mittaukset aloitettiin Lauritsalassa vuonna 1847.

Korkeimmillaan Saimaan pinta on ollut valarikon vuonna 1899 lukemassa 77,71 merenpinnan yläpuolella. Perjantaina 15.4.2016 lukema oli 76,16.

Jäänlähdön ajankohta on Lauritsalassa kirjattu ylös vuodesta 1885.

Jään paksuuden mittaukset aloitettiin vuonna 1917.

Saimaan pintaveden lämpötilaa on mitattu vuodesta 1916.

Mittaustuloksia osoitteessa ww.ymparisto.fi

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen