Kotihoidon aluejako muuttuu Eksotessa

Sote-palvelut. Kotihoitoalueiden määrä laskee elokuussa alueiden yhdistämisen myötä. Eksoten mukaan muutos ei näy asiakkaille eikä juuri työntekijöillekään.

Outi Salovaara

Lappeenrannan keskustan eteläinen ja Sammonlahden kotihoitoalue yhdistetään. Se on yksi alue, jonka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) yhdistää ja siten muuttaa kotihoidon aluejakoa elokuun alusta lähtien.

Sosiaali- ja terveyspiirin suunnitelmat aluejaosta ovat kesken, ja Eksoten kotihoidon päällikkö Jaana Peltola on vielä haluton keskustelemaan tarkemmin asiasta julkisesti.

— Asia on vasta suunnitteluvaiheessa ja haluamme työrauhan. Ensin informoimme asiasta henkilökuntaa toukokuun alussa, hän sanoo.

Eksotella on kaikkiaan lähes 1 600 säännöllisen kotihoidon asiakasta ja noin 550 kotihoidon työntekijää.

Lappeenrannan keskustan eteläisen ja Sammonlahden yhdistämisen lisäksi yhteen ollaan liittämässä Lappeenrannan keskustan pohjoista Voisalmi—Kivisalmi-aluetta sekä Taipalsaarta.

Pohjoisempana muutoksia voi tulla Rautjärven, Ruokolahden ja Imatran kotihoitoalueiden rajoihin.

— Kotihoitoalueita tarkastellaan sillä perusteella, minkä verran niillä on asiakkaita ja millainen on esimerkiksi asiakkaiden kunto ja toimintakyky. Alueita muutetaan, mutta asiakkaille se ei tuo mitään muutosta, sanoo Peltola.

Esimiestehtävät saattava vähentyä, mikäli sulautuville alueille tulee vain yksi yhteinen esimies.

Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan jotkut työntekijät pelkäävät asiakkaille jäävän entistä vähemmän aikaa, mikäli matkat asiakkaiden luokse pitenevät alueiden suurenemisen myötä.

Esimerkiksi Taipalsaarelta Voisalmeen tai Kivisalmeen on matkaa 12—15 kilometriä, kun nykyisin kotihoitoalueet ovat huomattavasti pienemmät. Peltolan mukaan muutos ei kuitenkaan näy työntekijän arjessa.

— Jos muutaman kilometrin lisäys asiakkaan luona käymiseen tulee, se ei ole vielä kummoinen matka. Esimerkiksi Sammonlahden kotihoitokeskus ei häviä mihinkään, ja työntekijät tekevät siellä jatkossakin työtään. Ei ole kyse suuresta muutoksesta.

Peltolan mukaan henkilökunta ei nytkään ole sidottu pienelle alueelle, vaan liikkuu tarvittaessa alueelta toiselle.

Syksyllä kotihoidon työntekijät saavat mobiililaitteet, minkä ansiosta he voivat tehdä kaikki käyntien vaatimat kirjaukset asiakkaiden kotona tarvitsematta käydä toimistolla.

Ammattiliitto Superin pääluottamusmies Taina Niemenmaa on kuullut suunnitelmista tasata työkuormaa kotihoidon eri alueiden välillä. Tarkkoja tietoja uudistuksesta hänelläkään ei vielä ole.

Niemenmaa odottaa henkilökunnan kuulemistilaisuutta toukokuun alussa, jossa henkilökunta saa lisää tietoa. Se on hänen mukaansa myös paikka, jossa henkilökunta voi kommentoida suunnitelmia.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara