Luumäellä laiva kääntyy hitaasti

Luumäki. Vuoden 2015 tilinpäätös näyttää lähes puolen miljoonan euron alijäämää.

Matti Saarela

Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen pitää vuoden 2015 tilinpäätöstä torjuntavoittona. Vielä viime vuoden talousarviossa alijäämän ennustettiin nousevan varausten jälkeen yli miljoonaan euroon.

— Vaikka tilikauden alijäämä on 486 503 euroa, ei syytä huoleen ole, koska taseessa on edellisiltä kausilta kertyneitä ylijäämiä 15,8 miljoonaa euroa. Tunnusluvut osoittavat kunnan talouden olevan vielä hyvässä kunnossa, Ukkonen kertoo.

Alijäämäkierteen katkaisu on Ukkosen mukaan toki haaste.

— Rakenteelliset uudistukset ovat kuitenkin kääntämässä taloutta hyvään suuntaan. Käänne ei tapahdu hetkessä. Nopeilla toimenpiteillä talouden käänne tarkoittaisi tuloveroprosentin nostoa 21,5 prosenttiin, Ukkonen arvioi.

 

Luumäen kunnan investointitahti on ollut erittäin kova viimeisten vuosien aikana. Tahti tulee jatkumaan vielä suunnitelmakauden ajan noin 3 miljoonan vuosivauhtia.

Verotulot vuodelta 2015 olivat yhteensä hieman vajaat 17 miljoonaa euroa. Niitä kertyi noin 2,2 prosenttia budjetoitua enemmän.

Kunnallisveron tuotto oli reilut puoli prosenttia yli arvioidun, mutta kiinteistöveron tuotto jäi 0,8 prosenttia alle arvioidun. Yhteisöveron tuotto sen sijaan kasvoi yli 18 prosenttia talousarviossa ennakoidusta.

Vuoden 2014 toteutumaan verrattuna kunnallisverotulot kasvoivat liki 4,5 prosenttia, kiinteistöverotuotot 6 prosenttia ja yhteisöverotuotot 19,5 prosenttia.

 

Valtionosuudet vuonna 2015 olivat Luumäelle 11,5 miljoonaa euroa, mikä oli noin 5,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Valtionosuuksia tuli kuitenkin lähes eurolleen sen verran kuin talousarviossa ennakoitiin. Toteutuneiden ja budjetissa ennakoitujen valtionosuuksien ero oli alle puoli prosenttia.

Kunnan toimintakulut olivat 31,7 miljoonaa euroa. Ne laskivat edelliseen vuoteen 2014 verrattuna 0,5 prosenttia.

Luumäen henkilöstömenot laskivat 3,3 prosenttia. Maksuosuudet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille kasvoivat sen sijaan 4,6 prosenttia.

 

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela