Juhlakulissit vasaroimalla

Valokuvaus. Saimaan kameraseura täyttää 70 vuotta. Juhlan kunniaksi seura järjestää valtakunnallisen vuosinäyttelyn.

Petteri Värtö

Tuossa se on kohillaan! Saimaan kameraseuran puheenjohtaja Jukka Kosonen mallaa kuvalle paikan seinällä, ja seuran jäsen Seppo Kuittinen nakuttaa naulan kuvan ripustamiseksi esille.

Seura täyttää 70 vuotta, ja miehet pystyttävät sille juhlanäyttelyä Pehtoorintupaan galleria Pihaton vieressä. Lämpimässä tuvassa on viimeksi ollut ihmisvieraita Kalevatronissa viime elokuussa.

Esille tulee jonkinlainen kameraseuran kunniaseinä: perustajia, merkkihenkilöitä ja vuoden kuvaajiksi valittujen jäsenten vedoksia. Vanhin valokuva on Imatran ilmailunäytöksestä vuodelta 1983.

Saimaan kameraseura elää aktiivista vaihetta. Parin hassun tyypin taannoiset tapaamiset ovat nyt viikottaista tohinaa, jollei aina valokuvakeskuksen tiloissa niin sosiaalisen median syövereissä.

— Jäseniä on nykyisin noin 150. Suurin syy määrän kasvuun ovat olleet vuosittain järjestetyt valokuvauksen peruskurssit, joille osallistuneista aina joku jää jäseneksi, Jukka Kosonen kertoo.

Kulttuurin visualisoituminen ja kuvaamisen helpottuminen ajavat nekin seuran asiaa. Digitaalinen mobiililaite ei riitä kaikille, ja isoista järjestelmävehkeistä saa parhaat tehot irti oppimalla muilta.

Kameraseura viettää juhlavuottaan valtakunnallisen huomion keskipisteenä. Seura isännöi Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttelyä, joka avautuu galleria Pihatossa tänään lauantaina.

Näyttelyssä on esillä 82 vedosta. Lisäksi siihen lähetettyjä digikuvia pyörii televisiossa 280. Valokuvien valinta oli järjestävältä seuralta iso urakka. 205 valokuvaaja tarjosi yli 2 000 teosta.

— Oman seuran jäsenten kuvia on hyvin esillä. Näyttelyn kuvat on ripustettu aihepiirien mukaan, mutta yhtenäistä teemaa ei ole. Kuvat ovat perinteisesti aiheettomia, Kosonen naureskelee.

Näyttelyyn liittyy myös tunnustuksia. Saimaan kameraseuran Jarmo Mäntykangas saa kaksi kunniakirjaa näyttelyssä olevista digikuvistaan. Tanssivana suutarina tunnettu Kauko Keränen saa puolestaan Kameraseurojen liiton korkeimman, Eminenssi-arvonimen, ensimmäisenä eteläkarjalaisena. Keränen aloitti kuvaamisen vasta vuonna 2009 ja hankki tunnustuksensa ennätysajassa.

— Kilpailuvietti panee harrastamaan aina täysillä. Olen lähettänyt valokuvia aktiivisesti näyttelyihin ja saanut kuviani läpi. Eminenssi-arvonimiä on Suomessa vain kymmenen, Keränen kertoo.

Suomen kameraseurojen liiton vuosinäyttely ja Saimaan kameraseuran 70-vuotisnäyttely Pihatossa ja Pehtoorintuvassa (Valtakatu 80, Lpr) 2.4. kello 14 alkaen. Pihatto on avoinna myös 3.4.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö