Marko Ekillä menossa vielä kuherruskuukausi

Jääkiekko. SaiPan toimitusjohtaja arvostaa realismia ja lupaa puuttua tuhlailuun. Joukkueen kokoamisen hän jättää urheilujohtajalle.

Vesa Salminen

Pisarat vihmovat keltamustaa sateenvarjoa. Liiga-SaiPan toimitusjohtajaa Marko Ekiä se ei haittaa. Hänellä on vielä kuherruskuukausi meneillään.

– Vastaanotto on ollut positiivinen, ja ihmiset ovat olleet tosi kannustavia. On sanottu, että loistava valinta. Totta kai se on ollut puhetta, mutta eivät suomalaiset yleensä muuten vaan huulia läpyttele.

Jääkiekossa jokainen on omasta mielestään asiantuntija, mutta Ek on saanut vielä olla rauhassa, vaikka hänet tunnistetaan hyvin.

– Aika vähän on neuvoja tullut, mutta sekin aika koittaa.

Ekin edeltäjän Riku Kallioniemen pesti jääkiekon SM-liigan toimitusjohtajana julkistettiin maanantaina. Sarjan johtoryhmään muiden pääsarjan toimitusjohtajien kanssa kuuluvasta Ekistä tuli samalla edeltäjänsä pomo, koska seurat omistavat Liigan.

Sadan päivän säännön mukaan uudella yritysjohtajalla on kolme kuukautta aikaa tutustua firmaan ja panna muutokset alulle. Ekin työsuhde SaiPassa alkoi maaliskuun alussa.

– Ei tarvitse muuttaa muuttamisen vuoksi, jos organisaatio ei ole kriisissä. Tämä organisaatio ei ole.

Realismi on hänen arvoasteikossaan korkealla, ja tuhlailuun hän lupaa puuttua, jos sellaista havaitsee.

– Olen jalat maassa oleva ihminen kaikin tavoin. Pyrin siihen, että jokaiselle jutulle olisi joku tarkoitus. Asiat tehdään mahdollisimman yksinkertaisesti ja fiksusti seuran etua palvellen.

SaiPan pelaajabudjetti pysyy ensi kaudella 1,7-1,8 miljoonassa. Se tietää joukkueen aseman suhteellista paranemista, jos muualla leikataan.

Tulevan kauden myynti on sujunut samaa tahtia kuin aiemmin, vaikka talouden haasteet yltävät SaiPankin toimistoon.

Viime kauden tilinpäätös valmistuu myöhemmin, mutta jonkin verran mennään Ekin mukaan plussalle.

Paperijätissä toiminta on hyvin erilaista kuin pk-yrityksissä, mutta UPM-Kymmenen myyntijohtajan tehtävistä SaiPaan siirtyneelle Ekille jalkautuminen ei ole ongelma. SaiPaan asiakkailla on paljon intohimoisempi suhde kuin selluloosaan.

– Pidän ihmisten kanssa toimimisesta. Ajankäyttö on tietysti ongelma, kaikkia ei ehdi heti tavata.

Kun SaiPan suunnasta oli imua, ja vanhassa työpaikassa homma meni rutiinilla, muutos alkoi houkutella. Entiselle jääkiekkoilijalle oman lajin houkutus oli vahva.

Ek on Viipurin Golfin hallituksen varapuheenjohtaja, mutta jää syksyllä siitä tehtävästä erovuoroisena ja aikapulan vuoksi pois. 9,5:n tasoituksen vaaliminen vaatii silti edelleen paljon golfkentän kiertämistä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen