Murha ratkottavana Ylioppilasteatterissa

Lappeenranta. Televisio vetoaa ActI:n uuteen ohjaajaan.

Juho Maijala

Ylioppilasteattari ActI:n uutuusnäytelmä Edvard Laituri — Avoin tapaus alkaa luentona. Sen kuluessa muistellaan viisi vuotta vanhaa murhaa. Tarinan kehykset tulevat televisiosta.

— Se on varastettu Fargosta, sanoo ohjaaja Jussi Lankoski, joka on innostunut yhdysvaltalaisista rikossarjoista. Fargon ohella käsikirjoitukseen vaikuttivat True Detective ja Twin Peaks.

Lankosken mukaan näytelmässä on paitsi synkkää rikosdraamaa, myös tragikoomista huumoria.

— Se on vähän kuin True Detective kohtaisi Ketosen ja Myllyrinteen, Lankoski kuvailee.

 

True Detective on vahvasti läsnä myös esityksen rakenteessa. Näytelmä liikkuu ajassa menneisyyden ja nykyisyyden välillä, kuten amerikkalainen rikossarja ensimmäisellä kaudellaan.

Kaikki hahmot ovat poliiseja, tai ainakin entisiä sellaisia. Kun luento alkaa nykypäivässä, osa hahmoista on jo eläkkeellä tai vaihtanut alaa.

Vaikka rikosmaailma on kolahtanut Lankoskelle, hän myöntää että genreä on koluttu niin perusteellisesti läpi, että kliseitä on vaikea välttää. Harva pääsee esimerkiksi Fargon ja True Detectiven tasolle.

— Itse en ole niin lahjakas, että pääsisin niin syvälle. Pitää myös varoa kliseitä.

 

ActI esittää Edvard Laituria seitsemän kertaa Lappeenrannassa ja kerran ylioppilasteatterifestivaaleilla Kuopiossa. Helsinkiläinen Lankoski löytyi ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi viime vuoden ylioppilasteatterifestivaaleilta. Näyttelijät puolestaan opiskelevat Skinnarilassa: Viisi Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja yksi Saimaan ammattikorkeakoulussa.

 

Edvard Laituri — Avoin tapaus -näytelmän ensi-ilta Lappeenrannan ylioppilastalon auditoriossa (Laserkatu 10) la 9.4. kello 19.

 

Kirjoittaja:
Juho Maijala