Parocin pitkä taival päättyy

Lappeenranta. Viimeisenä sammutetaan kivivillatehtaan verkkomattokone ja puhallusvillalaitteet. Parikymmentä työntekijää jää siivoamaan tehdasta.

Terhi Kinnunen

Parocin Lappeenrannan kivivillatehdas pysähtyy lopullisesti tänään torstaina. Verkkomattokoneella ja puhallusvillalaitteilla tuotetaan eristeitä iltaan asti.

Keskiviikkoiltana sammutettiin kivivillan tuotantolinja ja sen pakkausyksiköt. Viime viikolla pysähtyi kourukone.

Työt loppuvat noin 85 työntekijältä.

— Haikealtahan se tuntuu, kun työt loppuvat. Tulevaisuudesta ei ole hirveästi tietoa, eivätkä työmarkkinat näytä hyvältä, pääluottamismies ja työsuojeluvaltuutettu Ari Tuukkanen kertoo.

 

Tuukkanen, kuten monet muutkin tehtaan työntekijät, aloitti parikymppisenä kesätöissä kivivillan pakkaajana.

— Olen käynyt läpi melkein kaikki tuotannon työt, Tuukkanen kertaa 29 vuotta kestänyttä työrupeamaansa kivivillatehtaalla.

Hänen mukaansa valtaosa nyt työttömäksi jääneistä on ollut tehtaalla töissä yli kymmenen vuotta, jotkut jopa yli 40 vuotta.

Monille tämän viikon perjantai on viimeinen työpäivä tehtaalla. Silloin he luovuttavat työnantajalle työvaatteensa ja heidän käytössään olleet työkalut.

 

Paroc kertoi kolme vuotta sitten lakkauttavansa Lappeenrannan tehtaan vuonna 2016. Parocilta lähtee maa tehtaan alta, sillä kalkkiyhtiö Nordkalk aikoo laajentaa kaivostaan kivivillatehtaan suuntaan.

Ensimmäinen kivivillan tuotantolinja sammutettiin helmikuussa 2014. Saman vuoden toukokuussa pysähtyi yksi kourukone ja marraskuussa toinen kourukone. Ne purettiin ja vietiin Parocin Hällekisin tehtaalle Ruotsiin.

Viime syksynä Paroc kertoi, että tuotanto ajetaan alas jo seuraavana keväänä.

 

Tuotannon päättymisen jälkeen tehtaalle jää parikymmentä työntekijää siivoamaan tehdasta pariksi viikoksi.

— Tyhjennetään säiliöitä ja valmistellaan koneet, jotka mahdollisesti siirretään, tehdaspäällikkö Arja Piironen sanoo.

Tehtaan varasto toimii viiden työntekijän voimin toukokuun ajan.

Asiantuntijoita ja toimihenkilöitä Parocilla on Lappeenrannassa kolmisenkymmentä. Heistä useimpien työsuhteen jatkuvat tämän vuoden loppuun asti.

Tuukkasella työt jatkuvat heinäkuulle. Piironen työskentelee vuoden loppuun projektitehtävissä, jotka koskevat tehtaan sulkemista ja purkamisen suunnittelua.

Piirosen mukaan Lappeenrannan tuotanto on pyörinyt loppuun saakka hyvin, vaikka työn päättyminen on huolettanut työntekijöitä.

— Töitä on tehty hyvällä motivaatiolla. Tunnusluvut olivat viime viikollakin todella hyvät.

 

Viime viikonloppuna työntekijät viettivät keskenään tehtaan hautajaisia.

— Tämä porukka kaatuu saappaat jalassa. Täällä on ollut työntekijöiden kesken hyvä yhteishenki. Sen avulla täällä on pärjätty niin hyvin, Tuukkanen sanoo.

 

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen