Uusi sairaala nousee valituksesta huolimatta

Lappeenranta. Itä-Suomen hallinto-oikeus lupaa pikaista ratkaisua, saako sairaalan rakennustöitä Kahilanniemessä jatkaa. Rakennuksen laajennusluvasta tehdyn valituksen käsittely voi kestää puolitoista vuotta.

Jarmo Hämäläinen

Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennusosan eli K-sairaalan rakennustyöt ovat täydessä vauhdissa Kahilanniementien varrella. 45 metriä korkean ja yli 100 metriä leveän sairaalan on määrä valmistua rakennustöiden osalta syksyllä 2017. Sairaalan toiminnan pitäisi käynnistyä keväällä 2018.

Samaan aikaan Itä-Suomen hallinto-oikeudessa Kuopiossa odottavat käsittelyään valitukset, jotka sairaalan naapurissa oleva asunto-osakeyhtiö Saimaan Swingi on tehnyt.

Valituksissa vaaditaan sairaalan rakennustöiden keskeyttämistä ja tammikuussa myönnetyn rakennusluvan perumista. Viime kesänä myönnetty sairaalan aiempi rakennuslupa on lainvoimainen, ja sen nojalla rakennustyöt on aloitettu.

Uusi rakennuslupa mahdollistaa sairaalan rakentamisen alkuperäistä suunnitelmaa suuremmaksi. Laajennus liittyy Armilan sairaalan toimintojen siirtoon.

Valituksen tekijöiden mukaan uusi massiivinen sairaala ei sovi ympäristöönsä, ja se on suhteettoman korkea verrattuna lähellä oleviin pientaloihin. Valituksessa sairaalan koon ja värityksen sanotaan olevan asemakaavan vastaisia.

Tekninen johtaja Juhani Ahokas Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote) sanoo, että valitukset eivät ole aiheuttaneet rakennustöihin mitään viivästystä, vaan työ etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti.

— Valitukset eivät niinkään kohdistu Eksoteen. Meillä on voimassa oleva rakennuslupa, ja saimme rakentamisen aloitusluvan. Rakennuksen korkeus ja väritys ovat asemakaavan mukaisia, Ahokas korostaa.

Uusi sairaala nousee tulevan kesän aikana noin puoleenväliin maksimikorkeudestaan.

— Odotamme hallinto-oikeuden päätöstä. Harmihan se olisi, jos veronmaksajien rahoilla rakennettavan sairaalan työt jouduttaisiin perusteettoman valituksen vuoksi keskeyttämään, Ahokas sanoo.

Sairaalan rakentamisesta valituksen tehnyt Saimaan Swingi on vaatinut Itä-Suomen hallinto-oikeudelta täytäntöönpanokiellon määräämistä siten, että rakentamista ei saa jatkaa, ennen kuin valituksen alaiset asiat on ratkaistu.

Itä-Suomen hallinto-oikeudesta kerrotaan, että päätös rakennustöiden jatkamisesta tai pysäyttämisestä pyritään ratkaisemaan pikaisesti.

Sen sijaan rakennuslupaan kohdistuvien valitusten keskimääräinen käsittelyaika hallinto-oikeudessa on puolitoista vuotta.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen