Vainio hakee vauhtia Portugalin auringon alta

YLEISURHEILU. Koko talvikauden oli pientä vaivaa päällä. Vaikka kilometrejä kertyikin, niin Alisa Vainio ei pystynyt juoksemaan ihan sillä tasolla kuin olisi toivonut.

Kalle Sipiläinen

Alun perin Alisa Vainion piti lentää huhtikuussa leiri- ja kilpailumatkalle Yhdysvaltoihin. Sen sijaan juoksijalupaus ja hänen valmentajansa Rami Virlander aloittivat alkuviikosta vajaan kuukauden mittaisen harjoitusleirin Portugalin Montegordossa.

Tarkoitus on pelata varman päälle. Vainio harjoitteli samassa paikassa lyhyemmän jakson jo aiemmin talvella.

— Matkustamiseen olisi mennyt ihan liikaa aikaa, ja olisin joutunut keventelemään ennen ja jälkeen sen. Olisi pitänyt mennä uuteen ympäristöön ja sitten tulisivat vielä jet lagit ja muut, Vainio perustelee, miksi suunnitelmat Yhdysvaltojen-matkasta lopulta hylättiin.

Talvikautta kokonaisuutena Vainio kuvaa vähän vaihtelevaksi.

— Koko ajan on ollut jotain ihan pientä vaivaa päällä, mutta olen kuitenkin saanut hyvin juostua. En kuitenkaan ole pystynyt treenaamaan ihan sillä tasolla kuin olisin toivonut. Mitään hätää ei ole, mutta irtiottoa ja nopeaa juoksua pitää vielä hakea.

Portugalissa Vainion ohjelmaan ei kuulu kilpailuja. Mitään tiettyä kilometrimäärääkään ei ole asetettu, vaan tavoitteena on juosta sen verran, mikä jaloissa tuntuu hyvältä.

— Tavoitteena on tulla mahdollisimman hyvään kuntoon ja pysyä terveenä, jotta juoksu kulkisi mahdollisimman kovaa. Jos vetää monta kovaa treeniä viikossa, niin silloin kilometrejä ei tule niin paljon. Kevyttähän pystyisi juoksemaan vaikka kuinka paljon.

Olosuhteet harjoittelulle pitäisi olla otolliset. Alkuviikosta Montegordossa satoi vettä, mutta tästä eteenpäin kelien pitäisi olla hyvät. Sääennuste Portugalin etelärannikolle lupailee aurinkoisia päiviä ja noin 20 asteen lämpötiloja.

— Pääsääntöisesti tehdään kaksi treeniä päivässä, paitsi sunnuntaina yksi vähän pidempi treeni.

Viime syksynä nuori lappeenrantalainen räväytti Joutsenossa alle maratonin olympiarajan. Se nosti kevyesti askeltavan Vainion kertaheitolla valtakunnan tason julkkikseksi. Samanlaisesta positiivisesta julkisuudesta moni kestävyysurheilija voi vain haaveilla.

Olympiamaratonin osanottajille asetetun 20 vuoden alaikärajan takia Vainiota ei kuitenkaan Rion kuninkuusmatkalla nähdä. Hän täytti marraskuussa vasta 18 vuotta. Kisamatkan meneminen sivu suun ärsytti, mutta myös tiedotusvälineiden rummutus asian ympärillä alkoi lopulta ärsyttää.

— Kyllähän siitä nyt on puhuttu jo ihan tarpeeksi.

Vaikean alkukauden jälkeen Vainio juoksi monia muitakin hyviä tuloksia. Ensin tuli esteissä nuorten EM-pronssia, sitten naisten 10 000 metrin Suomen mestaruus ja 5 000 metrin hopea Porin Kalevan kisoissa.

Läpilyöntikausi päättyi kuitenkin pettymykseen, kun jalkapohjan hiertymä ja tulehdus pakottivat hänet jättämään väliin maastojuoksun EM-kilpailut loppuvuodesta.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen