2 600 neliökilometriä uusia norppavesiä

Suurin osa kalastusrajoituksista syntyi sopien. Yli 80 osakaskuntaa jätti reagoimatta sopimustarjoukseen.

Seija Hackman

Kalastusrajoituksista saimaannorpan lisääntymisalueilla päästiin tänä keväänä sopuun lopulta melko hyvin. Osakaskunnat tekivät sopimuksia verkkokalastuksen rajoittamisesta kaikkiaan 2 077 neliökilometrin alalle.

Sopimuksen vapaaehtoisesta kalastuksen rajoittamisesta teki 238 osakaskuntaa. Sopimustarjous lähetettiin kaikkiaan yli 320 osakaskunnalle.

82 osakaskuntaa ei reagoinut tarjoukseen. Näiden osakaskuntien vesiala kattaa reilut 230 neliökilometriä. Lisäksi osa sopimuskumppaneista halusi esitettyä pienempiä rajoitusalueita. Pienennyksiä esitettiin kaikkiaan noin 200 neliökilometriä.

Näille alueille kalastusrajoitukset määrättiin asetuksella niin, että yhteensä päästiin tavoiteltuun, 2 600 neliökilometrin rajoitusalueeseen.

Rajoitusten piirissä olevista vesistä 220 neliökilometriä kuuluu valtiolle.

Maa- ja metsätalousministeriön ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) näkemykset prosessin sutjakkuudesta eroavat hieman toisistaan.

-Yllättävän paljon oli osakaskuntia, jotka eivät reagoineet sopimustarjoukseen mitenkään. Yllättävän paljon oli myös osakaskuntia, jotka tarjosivat rajoitusalaksi paljon pienempää alaa kuin lopulta asetus määräsi, kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen ELY-keskuksesta katsoo.

Rajoitusaluetta halusi pienentää puolensataa osakaskuntaa.

Kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä puolestaan näkee, että rajoitusalueen luominen ja myös sen laajentaminen edellisestä viisivuotiskaudesta sujuivat rakentavassa hengessä.

Se, että kaikki eivät reagoineet sopimustarjouksiin, ei Kirjavaisen mukaan kieli välttämättä sitoutumisen puutteesta.

-Alueella on paljon myös toimimattomia osakaskuntia. Nimenomaan uusilla alueilla oli paljon näitä, joita ei tavoitettu.

Lausuntoja esitetyistä, entistä laajemmista rajoitusalueista tuli vähemmän kuin edellisellä kerralla, vain 27. Niitä pyydettiin lehti-ilmoituksin sekä erikseen 54 taholta.

-Muutamia pieniä muutoksia esitettyihin rajoitusalueisiin niiden pohjalta tehtiin. Hyvä, että saatiin palautetta. Näin laajan alueen ja sen erityispiirteiden haltuunotto ilman paikkakuntalaisten apua ja palautetta olisi mahdotonta, Kirjavainen toteaa.

Saimaannorpan suojelu

Vanhat kalastusrajoitussopimukset saimaannorpan suojelemiseksi päättyivät tänä keväänä.

Etelä-Savon ELY-keskus ja vesialueiden omistajat sopivat uusista vapaaehtoisista kalastusrajoituksista 15.4.-30.6.

Jotta rajoitusalueesta saatiin kattava ja yhtenäinen saimaannorpan keskeisillä lisääntymisalueilla, sopimuksia täydennettiin hallituksen antamalla asetuksella. Rajoitusalue perustuu havaittuihin poikaspesiin.

Verkkokalastus on rajoitusaikana kielletty 2?600 neliökilometrin alueella. Kielto ei koske muikkuverkkoja. Vahvalankaiset verkot ja pyydykset, joiden suuaukko on yli 15 senttiä, ovat kiellettyjä ympäri vuoden.

Vapaaehtoisista rajoituksista osakaskunnat saavat vuosittain 1,70 euron korvauksen vesihehtaaria kohden.

Kirjoittaja:
Seija Hackman