Ammattikorkeakoulun perinnöt selviksi

Koulutus. Korkeakoulukonsernin perustamisen oikeudelliset ja taloudelliset pykälät tutkitaan.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu alkavat selvittää tulevan yhdistymisensä taloudellisia ja oikeudellisia seuraamuksia.

Yliopiston tilintarkastusyhtiö tarkastelee parin seuraavan viikon aikana Saimaan ammattikorkeakoulua niin sanotussa Due Diligence?-prosessissa osakeyhtiönä. Tämä tarkoittaa, että sen nykyiset vastuut ja velvoitteet selvitetään, samoin kuin se, miten ne on otettava vastaisuudessa huomioon.

Pohdinnassa ovat esimerkiksi ammattikorkeakoulun työntekijöiden eläkejärjestelyt. Muita käsiteltäviä asioita ovat muut voimassa olevat sopimukset, veroasiat, hallinto ja ja talous.

Due Diligence on normaali menettelytapa erilaisissa omistusjärjestelyissä.

Ammattikorkeakoulun omistajat, eli kunnat, puolestaan miettivät parasta tapaa siirtää osakeomistuksensa korkeakoulukonsernille.

Etelä-Karjalan kunnat omistavat ammattikorkeakoulun osakkeet, jotka pitää saada siirrettyä kuntien taseista uudelle konsernille niin, ettei niiden tilinpäätökseen synny vastaavankokoisia tappioita.

Etelä-Karjalassa kunnat ovat yhtä mieltä siitä, että teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kannattaa muodostaa keskenään konserni. Lapissa vastaavan konsernin muodostaminen on ollut hankalampaa, koska kunnat riitelevät esimerkiksi siitä, kuinka paljon ammattikorkeakoulun osakkeista pitää kunnille maksaa.

Etelä-Karjalassa Lappeenranta on ilmoittanut, että osakkeet voidaan periaatteessa antaa ilmaiseksi, mutta luovuttamiseen on löydettävä oikea menetelmä.

Asiantuntijana korkeakoulukonsernin muodostamisessa on ollut yliopiston emeritusrehtori Ilkka Pöyhönen. Hän on suunnitellut toimintamalleja ja toteutusvaihtoehtoja sekä käynyt keskusteluja alueellisten päättäjien ja tärkeimpien yhteistyökumppanien kanssa. Pöyhösen osa-aikainen toimeksianto kestää kesäkuun loppuun asti.

Sisäisten toimintamallien suunnittelun arvioidaan tapahtuvan aikaisintaan syksyllä 2016. Tavoite on perustaa korkeakoulukonserni vuoden 2018 alusta.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola