Katurakentamisen rahat käytetään kiertoliittymiin

Katutyöt. Lappeenrannan kaupunki rakentaa uusia ja uudistaa tänä vuonna vanhoja väyliä runsaalla kuudella miljoonalla eurolla. Lauritsalan Asemakadulle tehdään kaksi kiertoliittymää, ja toinen iso urakka on Imatrantiellä.

Matti Saarela

Lappeenrannan kaupungin kolme suurinta katuhanketta vievät puolet vuotuisesta vajaan 6,4 miljoonan euron kadunrakennusbudjetista. Keskeneräisten katutöiden viimeistelyyn kuluu noin 1,5 miljoonaa euroa.

Kaikkiaan kaupunki käyttää infrastruktuurin rakentamiseen noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa.

Lappeenrannan kaupunki ei enää tee kadunrakennus- tai kunnossapitotöitä omana työnään. Kaikki rakennushankkeet ja ylläpitotyöt kilpailutetaan.

— Lapiohommia tekeviä kunnan työmiehiä ei enää ole, kaupungininsinööri Pasi Leimi sanoo.

 

Suurin yksittäinen investointi katutöihin on Lauritsalan Asemakadun perusparannus. Hankkeen yhteydessä Karjalantien ja Asemakadun sekä Asemakadun ja Hallituskadun risteykset korvataan kiertoliittymillä. Samalla kiertoliittymien väliin jäävälle katuosuudelle rakennetaan uudet linja-autopysäkit katoksineen.

— Tarkoituksena on tehdä joukkoliikenteelle korkeatasoisilla linja-autopysäkeillä varustettu terminaali, jota linja-autot käyttävät keskitetysti niin, että liikenne sujuu jouhevasti molempiin suuntiin, kertoo kaupungin hankesuunnittelija Mikko Tamminen.

Asemakadun perusparannuksen aikataulua ei vielä ole lyöty lukkoon. Tammisen mukaan työt on kuitenkin tarkoitus tehdä tämän vuoden puolella. Töiden kustannusarvio on alle 1,3 miljoonaa euroa.

 

Kaupungin toinen suuri tietyöurakka on Imatrantien kiertoliittymä. Kiertoliittymä korvaa valmistuttuaan keskussairaalan tasa-arvoisen risteyksen, jota on pidetty vaarallisena paikkana.

Kiertoliittymän rakennustyö on jo aloitettu.

Kolmas iso hanke on Marian aukion kiveäminen. Työt on tarkoitus tehdä kuluvan vuoden aikana. Tammisen mukaan työtä saattavat kuitenkin hidastaa Matkatalon ja Koulutalon tonteille parhaillaan tehtävien uudisrakennusten rakennustyöt.

— Itse aukio tehdään valmiiksi tänä kesänä. Poikkeavat liikennejärjestelyt jatkuvat kuitenkin vielä pitkään, Tamminen kertoo.

Kauppatorilta Valtakadulle vievä Sammonkatu on kuitenkin tarkoitus avata liikenteelle vielä tämän vuoden aikana.

Väyliä korjataan ympäri Lappeenrantaa

Karhuvuoren katujen rautavaurioita peruskorjataan vaihtamalla katujen kantavien osien massat.

Mattilassa korjataan Tikantietä.

Tykissä päällystetään kaupunginosan kaksi viimeistä soratietä.

Katuja korjataan myös Kaukaalla, Tirilässä ja Joutsenon rauhassa.

6,4

milj. euroa

katujen rakentaminen

1,5

milj. euroa

keskeneräiset katutyöt

1,3

milj. euroa

Lauritsalan Asemakatu

1,0

milj. euroa

Marian aukion päällystys

0,6

milj. euroa

Imatrantien kiertoliittymä

0,4

milj. euroa

lasten leikkipaikat

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela