Keskustelemalla orkesterit yhteen

Orkesteri. Jarvan malli pysyttäisi orkesterit kaupunkien omina. Yhteistyö moninkertaistuisi. Säästö syntyisi eläköitymisinä.

Petteri Värtö

Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterien yhteistyön syventäminen ja vakiinnuttaminen on tarkoitus hoitaa puhumalla. Erityistä, aikaa ja rahaa vievä selvitystä ei tällä kertaa tarvita.

— Tavoite on, että kummassakin kaupungissa säilyy oma orkesteri, mutta hallinnollinen yhteistyö syvenee. Säästöjä tulee ajan myötä, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo.

Idea on Jarvan. Hän on puhunut asiasta sekä mikkeliläisen kollegansa että orkesterien intendenttien kanssa. Jarvan mukaan nämä ovat pitäneet syvenevää yhteistyötä suunnittelun arvoisena.

Yhteistyön ydin on sen kääntäminen päälaelleen. Orkesterit soittavat nyt kaksi yhteiskonserttia kaudessa, jatkossa niitä olisi kymmenen. Näiden lisäksi orkestereilla olisi pari omaa konserttia.

Konserttien määrä säilyisi ennallaan Lappeenrannassa. Jarvan mukaan orkesterin koon kasvaminen voisi nostaa sen taiteellista tasoa. Säästöt syntyisivät muusikoiden eläköitymisten kautta.

Aiemmissa selvityksissä on käytetty Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon liittojen, kummankin kaupungin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön varoja. Ne eivät ole osoittaneet isoja säästöjä koituviksi.

Orkestereiden yhteistyön vakiinnuttamista nimellistä Saimaa Sinfoniettaa syvemmäksi on yritetty yhteistyön alusta, 2000-luvun puolivälistä lähtien. Selvitykset ovat kariutuneet vuoroin Lappeenrannan ja vuoroin Mikkelin orkesterin vastustukseen, jonka perusteena on yleensä ollut halu säilyttää oma orkesteri kummassakin kaupungissa. Tämä toive toteutuisi Jarvan yhteistyömallissa.

Malli ilmeisesti pitäisi valtionosuudetkin entisellään. Orkesterin budjetti tälle vuodelle on Lappeenrannassa 1,6 miljoonaa euroa, josta kaupunki rahoittaa puolet. Valtionosuus on samaa luokkaa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö