Maantiede suosi Etelä-Karjalaa

Sote. Lappeenrannan keskussairaalasta tulee yksi maan 12 päivystävästä erikoissairaanhoidon sairaalasta.

Matti Saarela

Kaakkois-Suomen vaativan erikoissairaanhoidon päivystystoimet keskitetään Lappeenrantaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön torstaina antama esitys jakaa erikoissairaanhoidon päivystykset 12 keskussairaalalle, joista yksi on Etelä-Karjalan keskussairaala.

Vaikka kysymys on vasta ministeriön lausuntokierrokselle lähtevästä esityksestä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) toimitusjohtaja Pentti Itkonen on varma, että ministeriön kanta myös pysyy, kun sote-uudistusta ryhdytään toteuttamaan.

— Maantiede on tässä asiassa meidän puolellamme, Itkonen sanoo.

 

Ministeriön esityksessä laajat ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaalat on pyritty sijoittamaan kartalle siten, että puolella suomalaista matka-aika lähimpään sairaalan olisi alle 30 minuuttia ja 80 prosentilla suomalaisista alle 50 minuuttia.

Uudistus tulisi voimaan ensi vuoden alusta ja se olisi voimassa siihen asti kun sote-uudistus alkaa vuonna 2019.

Itkonen uskoo, ettei hyvä sijainti ole ainoa syy siihen, että ministeriössä Lappeenrannan vaihtoehdon tarjoamat edut on punnittu kaikkein painavimmiksi.

— Päätös perustuu pääosin maantieteeseen, ja kysymys on päivystyksen saatavuudesta. Korostan, että merkitystä on varmasti ollut myös sillä hienolla työllä, jota meidän henkilökuntamme on tehnyt, Itkonen jatkaa.

Itkonen hehkuttaa päätöksellä olevan myös omat vaikutuksensa koko maakunnan taloudelliseen toimeliaisuuteen.

— Tämä on erittäin hieno asia meidän väestöllemme. Se lisää turvallisuutta, Itkonen uskoo.

 

Eksote rakentaa parhaillaan uutta sairaalaa. Investoinnin arvo on sata miljoonaa euroa.

Itkonen uskoo, että kun ministeriön esityksiä ryhdytään toteuttamaan, Etelä-Karjalaan tulee lisää työpaikkoja. Hän arvelee, että tulevaisuudessa erikoissairaanhoitoon liittyvät tehtävän keskittyvät ajan myötä yhä enemmän nyt vaativan päivystyksen sairaaloiksi valittaville keskussairaaloille.

Esityksen mukaan Lappeenrannan keskussairaalan ympärille muodostettavan päivystysalueen sisällä ja reunoilla toimivat muut keskussairaalat Kotkassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa järjestävät omalla alueellaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksiä. Pienemmissä yksiköissä, kuten aluesairaaloissa osa nykyisistä toiminnoista lopetetaan kokonaan.

Vielä ei ole suunnitelmia esimerkiksi, minne hätäkeskukset tulevaisuudessa ohjaavat kiireellistä erikoissairaanhoitoa vaativat potilaat Etelä-Savosta tai Kymenlaaksosta.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela