Nukketeatteria kolmesti vuodessa

Lappeenranta. Uusi tapahtuma Joutavat nukketeatteripäivät alkaa Lappeenrannassa marraskuussa.

Sari Pullinen

Lappeenranta saa uuden festivaalin. Joutavat nukketeatteripäivät tarjoaa marras-, helmi- ja toukokuussa sekä elämyksiä että tietoa nukketeatterista.

Festarin järjestää Le Royal Joutava -yhdistys eli nukketeatteritaiteilijat Perrine Ferrafiat ja Satu Kivistö Lappeenrannasta sekä Emma Golnick Turusta.

— Hienoa, että saimme apurahan heti aloitusvuonna, Perrine Ferrafiat iloitsee.

Pari esiintymistä heillä on jo ollut, mutta nukketeatteripäivät on ensimmäinen iso tapahtuma. Sillä pyritään tavoittamaan ainakin 500 osallistujaa vuodessa.

 

Nukketeatteripäivät pidetään kolmena viikonloppuna kolmen kuukauden välein.

— Sen sijaan, että olisimme tehneet yhden ison tapahtuman, halusimme, että festivaali tulee ihmisten elämään monta kertaa vuodessa, Ferrafiat kertoo.

Joka kerralla on omaa ohjelmaa lapsille ja aikuisille ja lisäksi seminaareja ja työpajoja.

Jokaisella kerralla on myös oma teema. Ensimmäinen on teatteri ilman sanoja.

— Nukketeatterissa ei välttämättä ole sanoja eikä nukkejakaan. Joskus kerrotaan kuvien ja materiaalien kautta.

 

Tapahtumaa järjestävä kolmikko tapasi Turun taideakatemian nukketeatterilinjalla. Koska Turussa nukketeatteritarjontaa on paljon, valmistumisen jälkeen suunnaksi otettiin itä ja Satu Kivistön kotipaikka Lappeenranta.

Ferrafiat pitää nukketeatteria ihanana taidelajina, joka kehittyy koko ajan. Itse hän tekee ohjelmaa lähes pelkästään aikuisille.

— Turussa ja Helsingissä nukketeatterilla on jo paljon yleisöä. Täällä on vielä tehtävä työtä, jotta yleisö löytää paikalle.

Ranskassakin, missä nukketeatteriperinne on pitkä, katsojia on helppo saada.

Nukketeatteritaiteilijan on enimmäkseen työllistettävä itse itsensä ja tehtävä kaikki alusta loppuun: rakennettava nuket, lavastus ja valaistus ja esiinnyttävä.

 

Ranskassa syntyneen Ferrafiatin tie Lappeenrantaan on ollut vaiheikas.

Kymmenisen vuotta sitten hän tutki Irlannissa keskiajan kirjallisuutta, kun tapasi erään tarinankertojan kautta nukenrakentajan. Työskennellessään hänen luonaan au pairina Ferrafiat oppi nukkien tekemistä.

— Olin tutkija. Tajusin, että jos haluan taiteilijaksi, on löydettävä oma ääni. Pyrin opiskelemaan nukketeatteritaiteilijaksi ensin Ranskaan ja sitten Suomeen.

Suomesta hän ei tiennyt mitään, kun saapui Turkuun opiskelemaan 2008. Nyt suomen kielikin sujuu mainiosti.

 

Nukketeatterissa ei välttämättä ole sanoja eikä nukkejakaan.

Perrine Ferrafiat

Joutavat nukketeatteripäivät

Järjestää Le Royal Joutava ry, joka sai Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahastolta 7 000 euron apurahan nukketeatteritapahtuman järjestämiseen.

Festivaali on kolmiosainen. Tapahtumapaikka on Lappeenranta.

Tilaisuudet: avajaiset 3.—5.11.2016, 3.—4.2. ja 5.—6.5.2017. Ohjelmaa lapsille ja aikuisille sekä seminaari. Avajaisissa lavaklubi baarissa.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen