Öljyvuoto johtaa tutkimuksiin

JOUTSENO. Öljyvahinko Saimaan Kolarinlahdessa jäi pieneksi. Kemira Chemicals selvittää pikaisesti vuotoon johtaneet syyt.

Ilpo Leskinen

Kemira Chemicalsin tehtaan maanantainen öljyvuoto turmelee ympäristöä pelättyä vähemmän. Näin arvioi tiistaina ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Tehtaan purkuputki on Uskin mukaan kaukana rannasta, joten öljy ei ennättänyt sotkea rantoja. Lisäksi maanantain tyyni sää helpotti öljyn rajaamista.

-Tuhat litraa ei ole ihan pieni loraus, ja sen vaikutukset varmasti näkyvät jotenkin.

Öljyvuoto sattui Kemira Chemicalsin voimalaitoksella, josta on yhteys Kolarinlahteen laskevaan lauhde- ja jäähdytysvesiputkistoon.

Kemira Chemicalsin tehtaanjohtaja Janne Tynninen kertoo, että tapauksen seikkaperäinen tutkinta alkaa pikaisesti.

-Tutkimme rakenteelliset ja tekniset ratkaisut, prosessin sekä inhimilliset asiat. Tämän jälkeen teemme korjaavat toimet, jottei vastaavaa pääse tapahtumaan.

Maanantainen öljyvuoto oli äkillinen ja runsas, joten voimalaitoksen öljynerotuskaivo ei pystynyt pidättelemään vuotoa.

Turbiinin voiteluöljyä vuoti voimalaitoksen turbiinisalin lattialle noin 1 500 litraa. Siitä noin kolmasosan pääsy Saimaaseen onnistuttiin estämään.

Tutkimuksiin osallistuu myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimi. Päivi Uskin mukaan tarkoitus on kartoittaa tehtaan sisäiset viemäröinnit ja hälytysjärjestelmät sekä selvittää parantamista vaativat kohteet.

-Viemäriputki on varmasti ollut luvallinen, mutta toimintaa voi aina parantaa. Tämänkaltaisia onnettomuuksia ei kukaan toivo, mutta riskipaikat ja korjausta vaativat kohteet paljastuvat usein tällaisten tapausten kautta.

Tarkastaja Jari Rintamaa Suomen ympäristökeskuksesta arvioi, että öljyvuodon vaikutukset jäävät lopulta pieniksi. Sakean voiteluöljyn talteenotto sujuu hänen mukaansa helpommin kuin jonkin juoksevan öljylaadun.

-Öljy on aina ympäristölle vaarallista, mutta Joutsenossa on ainakin osittain selvitty säikähdyksellä. Jos öljy olisi päätynyt rantaan, tilanne olisi huonompi.

Rintamaa arvioi, että tehtaan viemäröinnistä löytyy parantamisen varaa.

-Vaarallisia aineita pitäisi käsitellä vain suljetussa järjestelmässä ja aineiden pääsy viemäriin pitää estää. Öljynerotuskaivot eivät riitä pidättämään suuria vuotoja.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos aloitti öljyn keräämisen Kolarinlahdesta tiistaina aamupäivällä. Paikalle tuli kaksi öljyntorjunta-alusta. Öljyvuoto oli saatu rajattua jo maanantai-iltana.

Puhdistamista tiistaina johtanut palomestari Yrjö Saastamoinen kertoi, että iltakuuteen mennessä öljyä oli saatu kerättyä reilu 500 litraa. Työtä oli määrä jatkaa niin kauan kuin öljyä pystyttiin ottamaan talteen. Samalla varmistettiin rannan suojausta.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen