Muukon seurat vastustavat ulkoistuspakkoa

SÄÄSTÖT. Muukossa toimivat seurat vetoavat yhdessä Lappeenrannan kaupungin päättäjiin, jotta nämä eivät ulkoistaisi ampuma- ja motocrossratoja niille väkisin.

Anssi Silvennoinen

Muukon moottori- ja ampumaurheilukeskuksen seurat ovat yhdistäneet voimansa Lappeenrannan kaupungin säästöohjelman edessä.

Yksitoista motocross- ja luotiaseradoilla toimivaa seuraa jättää keskiviikkona kaupunginvaltuuston jäsenille ja kaupunginjohtaja Kimmo Jarvalle vetoomuksen. Seurat pyytävät, että kaupunki säilyttäisi Muukon urheilukeskuksen alueen hallinnassaan ja omistuksessaan.

Vetoomus sai alkunsa, kun Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden puheenjohtaja Simo Huttunen kutsui seurat keskustelemaan kaupungin säästöesityksestä viime keskiviikkona.

-Vetoomuksen tarkoitus on antaa päättäjille lisätietoa, jotta he eivät tee päätöstä ilman, että tietävät asiasta tarpeeksi. He eivät ole olleet yhteydessä meihin päin, Huttunen kertoo.

Luotiase- ja motocrossratojen ylläpidon siirtäminen kokonaisuudessaan alueella toimiville seuroille on osa Lappeenrannan kaupungin uutta säästöohjelmaa. Kaupunginvaltuusto päättää ohjelman sisällöstä maanantaina.

Säästöohjelman tavoite on leikata kaupungin menoja 4,4 miljoonalla eurolla vuodessa. Muukon ratojen siirto seuroille säästäisi kaupungilta 30 000 euroa vuodessa.

Vuosikulujen lisäksi ampumaseurojen vastuulle siirtyisi luotiaseratojen maaperän seuraavan puhdistuskerran kustannukset. Arviolta 170 000 euron operaatio on edessä vuonna 2021.

Esityksen mukaan motocrossrata ja luotiaseradat suljetaan ja puretaan, jos seurat eivät ota vastuuta ratojen kaikista kuluista. Ratojen purkamisen arvioidaan maksavan kaupungille satojatuhansia euroja.

Seurat kokevat, että kaupunki on pakottamassa niitä vastaamaan Muukon alueen ratojen kustannuksista.

-Onhan se harkitsematonta, jos ei oteta ensin yhteyttä ja keskustella asioista, vaan suoraan laitetaan tuollainen uhkavaatimus. Se antaa huonon kuvan siitä, kuinka kaupunki kohtelee seuroja, jotka pyörittävät toimintaansa vapaaehtoisvoimin, Huttunen toteaa.

Liikuntalaki ja sen tulkinta on yksi seurojen laatiman vetoomuksen keskeisistä osista.

Liikuntalain mukaan kuntien tehtävä on luoda paikallistasolla edellytykset liikunnalle ottaen huomioon eri kohderyhmät, tukea kansalaistoimintaa sekä rakentaa ja ylläpitää liikuntapaikkoja.

Seurojen mukaan esitys ratojen ulkoistamisesta on myös liikuntalain mukainen keskeinen päätös, jolloin kunnan on kuultava asukkaita ennen päätöksen tekemistä.

-Haluamme myös muiden lajien urheiluseurojen havahtuvan siihen, mitä täällä on tapahtumassa.

Vetoomuksen allekirjoittajat

Lappeenrannan moottoripyöräilijät ry.

Etelä-Saimaan ampujat ry.

Lappeenrannan siluettiampujat ry.

Kaakkois-Suomen haulikkoampujat ry.

Etelä-Karjalan reserviupseeripiiri

Etelä-Karjalan reserviläispiiri

Metsästäjäliitto, Kymen piiri

Muukon erämiehet ry.

Korkea-ahon metsäveikot ry.

Karhusjärven erä ry.

Konnunsuon eräkerho ry.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen