Historian havinaa myynnissä

Kiinteistöt. Lappeenrannan kaupunki myy Lauritsalan kartanon. Kokonaisuus on avoimessa myynnissä, jolloin sen voi ostaa kuka tahansa.

Stina Kivinen

Lauritsalan historiallinen kartano on myynnissä. Lappeenrannan kaupungin kiinteistöyritys Lappeenrannan yritystila omistaa kartanon rakennukset ja tontin, ja kaikki ovat nyt kaupan. Hintapyyntö on 540 000 euroa.

Lappeenrannan yritystilan toimitusjohtaja Timo Hämäläinen kertoo, että periaatteessa kaikki yhtiön omistamat tilat ovat myynnissä, jos hinnasta sovitaan. Tiloista arvioidaan jatkuvasti, mikä saattaisi mennä kaupaksi.

— Tällaisten arvokkaiden, suojeltujen rakennusten myyntiä täytyy tietysti harkita tarkkaan. Osan niistä kaupunki haluaa välttämättä pitää itsellään, mutta tämä ei ole sellainen, Hämäläinen sanoo.

 

Kartanoa myy REIM-kiinteistönvälitys. Myynti- ja markkinointipäällikkö Jari Vahviala kertoo, että kartano on ollut kaupan alle kuukauden. Siitä on tullut jo joitakin kyselyitä.

Lauritsalan kartanossa on tällä hetkellä vuokralla Saimaan Velhot -niminen yritys, joka tarjoaa majoituspalveluita ja vuokraa kartanon tiloja juhlakäyttöön. Kartanon navetan tiloissa toimii kesäkahvila.

Yrittäjä Markku Leväsvirta kertoo, että kartanon toimii tällä hetkellä normaalisti.

Leväsvirta ei halua kommentoida sitä, miten mahdollinen myynti vaikuttaisi yrityksen vuokrasopimuksen jatkumiseen.

 

Kartanon päärakennus on todennäköisesti 1840-luvulta. Kartanon maiden historia ulottuu kuitenkin 1600-luvun puolelle.

Pirjo Kölhi kirjoittaa teoksessaan Lauritsalan kartano 1680—1986, että Lappeen pitäjän Lauritsalan kylässä olleet kruunutilat olivat lähtökohta Lauritsalan kartanolle. Kartanon mailla oli 1820-luvulle asti kruunutiloja, joissa asui virkamiehiä. 1824 tilasta tuli perintötila.

1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kartanossa asui useita perheitä. Kartanossa harjoitettiin maanviljelyn lisäksi myös panimotoimintaa.

Vuonna 1916 kartanon osti Aktiebolaget Kaukas Fabrik -teollisuuslaitos. Oy Kaukas ab siirtyi UPM:n omistukseen 1980-luvulla. Kartano pysyi tehtaan omistuksessa vuoteen 2007 asti, jolloin Lappeenrannan kaupunki osti sen.

Nykyinen yrittäjä on toiminut tiloissa vuodesta 2008.

 

Kirjoittaja:
Stina Kivinen