Pankkiholvi täynnä taidetta

Kuvataide. Savitaipaleen osuuspankilla on iso taidekokoelma, josta osa on nyt nähtävissä Art Paimensaaren näyttelyssä.

Riina Nokso-Koivisto

Art Paimensaaressa Savitaipaleella voi heinäkuun ajan tutustua Savitaipaleen osuuspankin taidekokoelmaan. Pankin omistuksessa on 74 taideteosta, joista yli 30 teosta on valittu näyttelyyn.

Osa Osuuspankin kokoelmasta on paikallisten taiteilijoiden kuten Väinö ja Matti Raution, Eeva Jokipellon, Ville Tuuran, Risto Hämäläisen ja Aino Uskin töitä.

Lisäksi mukana on muun muassa Waldemar Pyysiäisen, Jalmari Ruokokosken, Juhani Palmun ja Soile Yli-Mäyryn töitä.

 

Miten pienen paikkakunnan pankille on kertynyt näin mittava määrä taidetta?

Osuuspankki on toiminut Savitaipaleella jo 101 vuotta, joten tauluja on kertynyt vuosien varrella useita eri reittejä. Suurimman osan hankinnoista teki nykyisin eläkkeellä oleva pankinjohtaja Martti Valtonen, joka on itse kiinnostunut kuvataiteesta.

— Taidetta ostettiin pankin liikelahjoiksi. Tauluja vietiin lahjaksi avajaisia viettäville firmoille ja syntymäpäiviä juhliville asiakkaille, Valtonen kertoo.

Myös pankin henkilökunta sai eläkkeelle lähtiessään lahjaksi taidetta.

Maailma kuitenkin muuttui, ja yhä useampi alkoi juhlia esimerkiksi pyöreitä vuosia entistä pienimuotoisemmin. Samalla liikelahjojen tarve väheni.

— Taiteen hankkiminen karkasi välillä ehkä vähän lapasesta. Lopulta niin suurelle määrälle ei ollutkaan käyttöä, Valtonen sanoo.

 

Kokoelmaan kuuluu myös pankin johtohenkilöistä teetettyjä muotokuvia. Kun Alpo Vanninen maalasi muotokuvan pankin hallituksen puheenjohtajasta, kävi ilmi, että taiteilijan vaimo Eva Vanninen oli taiteilija, joka maalasi erityisesti eläinkuvia.

— Ostin häneltä lehmän, pässin ja sian. Lehmä ja pässi on annettu lahjaksi, mutta se sika on vielä jäljellä, Valtonen naurahtaa.

Onpa taideteoksella kuitattu joskus jopa köyhän taiteilijan vekseli.

— En tosin enää muista taiteilijan nimeä. Ei ollut täältä meidän kylältä, Valtonen sanoo diplomaattisesti.

 

Jos Savitaipaleen osuuspankista löytyy näin iso taidekokoelma, millaisia taideaarteita on alueen muissa pienissä pankeissa?

Soittokierros pankinjohtajille paljastaa, etteivät pankit ole mitään taidemesenaatteja. Esimerkiksi Luumäen, Lemin ja Parikkalan osuuspankkien seiniltä löytyy kymmenkunta taulua, muttei mitään erityisen merkittävää.

Myös Savitaipaleen osuuspankin taidekokoelmaa karsitaan. Pankin nykyinen toimitila on niin pieni, ettei tauluille ole tilaa.

— Olemme alustavasti ajatelleet, että taulut, joissa kuvataan vanhaa Savitaipaletta, voisivat ilahduttaa esimerkiksi palvelutalon seinillä. Taide, jolla ei ole paikallista kytköstä, myydään todennäköisesti pois, pankinjohtaja Leo-Petteri Nevalainen kertoo.

 

 

Näyttely on esillä 31.7. saakka Savitaipaleen Art Paimensaaressa.

Art Paimensaari

Taiteilijapariskunta Matti J. Raution ja Eeva Jokipellon pihapiirissä Savitaipaleella sijaitseva taideateljee.

Art Paimensaari on ollut auki vuodesta 1970 lähtien joka kesä. Taidemaalari Väinö Rautio aloitti näyttelyt poikansa Matti J. Raution kanssa.

Art Paimensaaressa järjestetään sunnuntaisin reilun puolen tunnin pituisia Elävän taiteen iltapäivä -tilaisuuksia. Ensi sunnuntaina 10.7. Eija Vakkila musisoi.

Pankkien taideomistuksia

Simpeleen osuuspankki: yli parikymmentä maalausta, joita kierrätetään pankkisalissa ja asiakasneuvottelutiloissa näytillä.

Luumäen osuuspankki: noin 10 maalausta.

Lemin osuuspankki: noin 10 maalausta.

Parikkalan osuuspankki: muutamia tauluja.

Suomenniemen säästöpankki: ei juurikaan taidetta, sen sijaan vedostettu ja kehystetty vanhoja valokuvia pankin historiasta.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto