Päivystys kulkee kotiin kellon ympäri

Terveydenhoito. Eksoten yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö on auttanut ihmisiä kotona maaliskuun alusta asti. Kokemukset ovat olleet hyviä, ja mallia ollaan laajentamassa ainakin Imatralle.

Jarmo Hämäläinen

 

Ensihoitaja-sairaanhoitaja Marjo Pohjonen on opetellut kevättalvesta asti pärjäämään yksin uudenlaisessa hoitomallissa. Pohjonen on yksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin liikkuvan yhden hengen päivystysyksikön ensihoitajista.

Ambulanssissa Pohjonen oli aiemmin tottunut toimimaan työparin kanssa.

— Ajattelin aluksi, että mitähän ihmiset sanovat, kun tulen paikalle yksin. Ambulanssikeikoillahan on aina kaksi työntekijää. Palaute on kuitenkin ollut valtavan positiivista, Pohjonen kertoo.

Yhden hengen liikkuva päivystysyksikkö on lähtövalmiudessa kellon ympäri.

Vuorossa oleva ensihoitaja-sairaanhoitaja kutsutaan paikalle silloin, kun tarvitaan päivystyksellistä hoitoa, mutta ei ole tarvetta potilaan kuljetukseen.

 

Kansalaiset eivät voi itse tilata päivystysyksikköä paikalle, vaan hälytyksen tekevät esimerkiksi palvelukotien tai kotihoidon työntekijät. Hätäkeskuksen kauttakin tehtäviä ohjautuu päivystysyksikölle.

Kotona asuvan vanhan ihmisen yleistilan lasku on Pohjosen mukaan tyypillinen syy, jonka vuoksi päivystysyksikkö kutsutaan paikalle. Ensihoitaja-sairaanhoitaja arvioi paikan päällä tilanteen, tekee hoitotoimet ja tarvittaessa neuvottelee lääkärin kanssa.

— Vaikka näihin tehtäviin lähdetään yksin, ei siellä yksin työtä tehdä. Lääkäriin olen yhteydessä usein, ja yhteyttä pitää pitää myös muuhun suuntaan, kun mietitään mahdollisia jatkotoimia, Pohjonen sanoo.

 

Ensihoitaja voi ottaa paikan päällä esimerkiksi verikokeita, mitata tulehdusarvot ja huolehtia suonensisäisestä lääkityksestä.

Hoidettavien ihmisten kanssa puhuminen on Marjo Pohjosen mukaan korostunut ensihoitajan uudenmallisessa tehtävässä. Ihmiset arvostavat sitä, että terveysalan ammattilaisella on aikaa kuunnella heitä.

— Ambulanssihälytyksissä on usein kyse siitä, että potilaan henki on uhattuna. Silloin on hyvä, että on olemassa malli, jonka mukaan toimitaan. Tärkeintä on hoitaa akuutti tilanne.

Liikkuvan päivystysyksikön toiminnalle ei Pohjosen mielestä kannata liian valmiita malleja sovitella.

— Tilanteet ovat aina erilaisia. Kokemuksesta on paljon hyötyä, mutta koko ajan tässä tehtävässä oppii uutta. Meitä on myös hyvin kuunneltu, kun tätä mallia on kehitelty, Pohjonen sanoo.

 

Liikkuva yksikkö

Päivystää Lavolan paloasemalla ympäri vuorokauden.

Yksikköön kuuluu viisi ensihoitaja-sairaanhoitajaa ja heille neljä varahenkilöä.

Yksikön hoitajat tekevät töitä 12 tunnin vuorossa.

Tavoite on, että yksiköllä on vuodessa 3 000 työtehtävää.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen