Tuttu kööri puhisee taas punkhenkeä

Festivaali. Talkoolaiset tekevät LprHC Festin. Skeittaus putosi ohjelmasta, tilalle syntyi piknik-alue.

Petteri Värtö

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä. LprHC Fest rakentuu kuin hääpuku Lappeenrannan Huhtiniemeen. Vanhaa ovat avustajat ja sinistä tatuoinnit näiden käsivarsissa.

— Ensimmäisellä kerralla osuin paikalle sattumalta, jäin notkumaan ja siitä lähtien olen ollut talkoolaisena tapahtumassa, lappeenrantalainen makeisalan työntekijä Mika Kautonen kertoo.

Kautosta kiehtoo festarissa musiikkikin, vaikka hän itse soittelee karkkikonetta. Toinen talkooveteraani Heikki Takkinen nousee lavan pykäämisen lisäksi kitaroimaan sille Rejectedin riveissä.

Uutta on festivaalialue. LprHC Fest siirtyy kolkoksi koetulta hiekkakentältä vehreämpään maisemaan. Laskettelurinteen alle nousee kaksi lavaa ja hiihtohissin viereen vielä piknik-aluekin.

— Sitä ei ole aiemmin ollut. Ihmisillä on kuitenkin omia eväitä, joten esimerkiksi siivouksen vuoksi on parempi olla alue niiden keskitettyyn nauttimiseen, tuottaja Arttu Patolahti perustelee.

Uusi alue oli tarjolla jo pari vuotta sitten, kun tapahtuma joutui lähtemään Skinnarilasta. Nyt sähkö- ja vesiasiat on saatu pelittämään myös metsikön laidalla. Muutosta koituu silti menetyksiä.

— Skeittaukseen liittynyt oheistoiminta jää pois, koska skeittirampit ovat nyt monen sadan metrin päässä. Käyttäjiä rampeilla varmaankin on, sillä todennäköisesti vierailla on laudat mukana.

LprHC Fest viettää juhlavuotta. Ensimmäinen festari oli kymmenen vuotta sitten.

Tasavuosien vuoksi lavalle nousee spesiaalijuttuna paljon entisiä lappeenrantalaisia bändejä ja muusikoita.

Paikallisuuteen liittyy tapahtuman isoin pettymyskin. Bonkersin piti nousta lavalle 20 vuoden tauolta, mutta psychobillybändi jänisti mainostetulta comebackiltään. Pari muutakin bändiä perui.

— Bonkersia ei voi korvata. Peruutukset ovat ikäviä, mutta meillä on ollut aikaa reagoida niihin, joten uskottavia korvaajia on saatu tilalle. Totta kai ne harmittavat, kun eivät liity omiin mokiin.

Festivaali on Lappeenrannan pitkäikäisin musiikkitapahtuma. Tuleva festari syntyy hyvillä mielin. Uuden alueen toimivuus kiinnostaa, ja kovat ulkomaalaiset vieraat luovat väriseviä odotuksia.

— Viime kesän kehno keli jätti yleisömäärän valitettavasti alle tuhanteen. Se pitäisi kyllä rikkoa reilusti. Saatavilla olleista bändeistä paikalla ovat niin kovat kuin budjetti riittää, Patolahti sanoo.

Tapahtuma syntyy kengännauhabudjetilla. Hengen siihen puhaltaa talkooporukka. Ydinryhmän ohella aikaansa lainaavat vieraat, jotka purkavat ja siivoavat tapahtumaa festarilippuaan vastaan.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö