Rakuunoilla alkaa viimeinen kierros

Rakuunoiden koulutus loppuu Lappeenrannassa ja eskadroona lakkautetaan.

Jarmo Hämäläinen

Hiljaisia nuoria miehiä saapui Lappeenrannan Rakuunamäelle maanantaina puolen päivän aikaan kassi kourassa, tukka lyhyeksi ajeltuna. Rakuunaeskadroonan ovesta marssi sisään alokkaita viimeisen kerran.

Alikersantit ja sotilaspoliisit ohjasivat uusia asukkeja sisään vanhan kasarmin kymmenen hengen tupiin. Huumekoira haisteli tulijat, henkilötiedot varmistettiin, maihinnousukengän koko sovitettiin. Sen jälkeen alokkaat koottiin kahdeksan hengen ryhmiin ja kuljettiin rokotettavaksi ja varustekuormaa hakemaan.

 

Viimeisessä saapumiserässä Rakuunaeskadroonaan tuli 80 varusmiestä. Heistä koulutetaan sotilaspoliiseja, lääkintämiehiä tai kuljettajia.

— Tänne halusin ja pääsin. Onhan se ihan hienoa, kun saa olla itse yksi viimeisistä rakuunoista, tuumi iltapäivällä vielä tyhjän tuvan penkillä istuskellut ja tupakavereita odotellut Erik Kemppinen.

Savonlinnalaisella Kemppisellä on suunnitelmat varusmiesajaksi selvillä.

— Sotilaspoliisiksi tähtään ja ehkä vielä johtajakoulutukseenkin. Rauhanturvajoukot ovat sitten myöhemmin tavoitteena, jos se vaan onnistuu.

 

Rakuunamäen vanhoissa venäläisissä kasarmeissa elettiin edellisen kerran lopetustunnelmissa vuonna 1989, jolloin Rakuunapataljoona kutistui eskadroonaksi.

Silloin puolustusministeri Ole Norrback lausui tv-haastattelussa Rakuunapataljoonan säilyttämistä vaatineille kuuluisat sanat: ”Perinteitä pyydettiin, perinteet jäivät!”

Muutakin sentään jäi silloin kuin perinteet. Eskadroonaan otettiin vielä pitkään kaksi kertaa vuodessa runsaat sata alokasta varusmiespalvelukseen.

Nyt rakuunoiden koulutus Rakuunamäellä on sitten lopullisesti viimeisellä kierroksella. Maanantaina saapuneen varusmieserän jälkeen uutta ei tule ja eskadroonan lakkautus on edessä.

— Osa näistä varusmiehistä siirtyy jossain vaiheessa koulutukseen Haminaan. Näillä näkymin tämän kasarmin ovet pannaan kiinni vuoden lopussa, Rakuunaeskadroonan varapäällikkö kapteeni Simo Puumalainen sanoo.

Varusmiehiä Lappeenrannan katukuvassa näkyy jatkossakin. Osa Haminan jääkärikomppaniassa ja kuljetuskomppaniassa varusmiespalveluksen aloittavista siirtyy Lappeenrantaan komennustehtäviin. 

 

Viimeisten Rakuunaeskadroonan alokkaiden sisääntulo ja majoittuminen sujuivat maanantaina rauhallisesti. Kaukana ovat ne ajat, jolloin viimeiset alokkaat saapuivat kasarmille minuuttia ennen puolta yötä ympäripäissään ja joutuivat suoraan putkan pahnoille.

Elokuussa rakuunoiden historiaan kirjataan taas yksi merkkipäivä, kun viimeiset rakuunat vannovat Lappeenrannassa sotilasvalansa.

 

 

Rakuunat Lappeenrannassa

Suomen rakuunarykmentti perustettiin Lappeenrantaan 1889.

Rakuunaeskadroona lakkautetaan 2017 .

Maasotakoulun varusmieskoulutus siirtyy Haminaan 2017.

Viimeisessä saapumiserässä eskadroonaan tuli 80 alokasta.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen