Ruplan alamäki näkyy toimitilojen markkinoilla

Kiinteistöt. Lappeenrannassa on tyhjillään ennätysmäärä liiketilaa. Tarjolla on toista sataa kohdetta varastokopista jättihalliin.

Matti Saarela

Lappeenrannassa on tarjolla vapaita toimisto-, liike- ja varastotiloja vähintään 90 000 neliömetriä. Pelkästään REIM-kiinteistövälityksen listoilla on toista sataa kohdetta. Ne vaihtelevat pienestä vajaan kymmen neliön varastokopista aina yli 17 000 neliömetrin jättihalliin.

— Olen ollut 30 vuotta alalla, eikä tavaraa ole ollut vielä koskaan tarjolla tässä mittakaavassa, myynti- ja markkinointipäällikkö Jari Vahviala kuvaa.

 

Koko Etelä-Karjalan maakunnan talous pärjäsi aina viime vuoteen asti venäläisten ostosmatkailun ansiosta. Ruplan kurssin romahdus on puolittanut venäläisten ostomatkailijoiden määrän vuoden 2013 huippuluvuista.

— Lappeenrannassa on rakennettu todella paljon tämän venäläisbuumin aikana. Nyt venäläisiä on liikkeellä paljon vähemmän ja he ostavat vähemmän kuin aikaisemmin. Se näkyy maakunnan kiinteistömarkkinoilla.

Vuonna 2013 venäläiset matkailijat ostivat Etelä-Karjalassa tavaroita ja palveluja yhteensä noin 360 miljoonalla eurolla. Viime vuonna jäätiin alle puoleen tästä. Yli sadan miljoonan euron kuoppa kysynnässä näkyy jo katukuvassakin.

— Meille tehtiin uusia kauppakeskuksia, suuria tiloja ja tuhansia neliöitä, joille on vaikea nyt löytää uusia omistajia tai vuokralaisia nopeasti, Vahviala sanoo.

 

Vahvialan mukaan Lappeenrannassa vapaiden liiketilojen tilastoja lihottavat myös sellaiset ikuisuuskohteet kuin Ladojen maahantuontivarastona aikoinaan toiminut 17 300 neliömetrin jättihalli Raipossa.

— Se on niin suuri, että kukaan ei ole toistaiseksi uskaltanut sitä ottaa, vaikka hallille on rautatieyhteys.

Vahviala näkee pieniä merkkejä talouden käänteestä parempaan.

— Toimitilojen tarjonnan kasvu on pysähtynyt. Meille ei ole tullut välitettäväksi uusia kohteita moneen viikkoon. Olemme ehkä jo päässeet taantuman pohjalle jonkinlaiseen suvantovaiheeseen.

Tarjolla kymmeniä tuhansia neliöitä

REIM-kiinteistövälityksen listoilla on Lappeenrannassa yli 130 kohdetta.

Liike-, toimisto- ja varastotiloja on tarjolla yhteensä 87 420 neliömetriä.

Kaikkien kohteiden neliömääriä ei ole ilmoitettu.

Liike- toimisto- ja varastotiloja on myynnissä tai tarjotaan vuokralle myös muiden kiinteistönvälitysyhtiöiden kautta.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela