Historiaa hauskemmalla tavalla

Tapahtumat. Linnoituksen menneisyys heräsi eroon Vanhan kaupungin päivien draamakierroksella.

Kuoliko Regina koleraan?

— Vanhuuteen väittivät kuolleen, mutta entä jos se on kolera? Tänne ruumishuoneelle sen veivät, kertoo irtolaisnainen.

Irtolaisnainen on tosielämässä Raili Leino, eikä Linnoituksessa säilötä enää ruumiita. Leinon esittämä, Kehruuhuoneelle vangittu irtolaisnainen ja hänen vankilatoverinsa olisivat kuitenkin hyvin voineet olla tosielämän henkilöitä.

Kehruuhuone toimi naisvankilana 1800-luvulla, ja sinne suljettiin Leinon mukaan erityisesti irtolaisnaisia ja lapsensurmaajia. Kehruuhuoneen takana sijaitsevissa punaisissa rakennuksissa toimi ruumishuone.

Leino ja hänen näyttelijätoverinsa esittelivät Lappeenrannan linnoituksen rakennusten historiaa sunnuntaina Ovelta ovelle -nimisellä draamakierroksella.

Kierros oli osa Linnoituksen historiapäivää, joka taas liittyy viikonloppuna järjestettyihin Vanhan kaupungin päiviin.

 

Vanhan kaupungin päivät järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Lappeenrannan kaupungin tapahtumakoordinaattori Jorma Kallio kertoo, että väkeä oli paikalla tänä vuonna saman verran kuin vuosi sitten.

— Määriä on hankala arvioida, sillä emme myy lippuja. Ihmiset vaeltelevat melko suurella alueella. Tuhansissa kävijöissä kuitenkin liikutaan, sanoo Kallio.

Etenkin lauantaina järjestetty perhepäivä keräsi Linnoitukseen runsaasti ihmisiä. Kallio arvioi, että Vanhan kaupungin päiviä tullaan järjestämään jatkossakin.

 

Sunnuntain draamakierros veti puoleensa aikuisempaa yleisöä kuin lauantain tapahtumat. Se oli ehkä hyväkin asia, sillä kierrokselta ei ollut sensuroitu Linnoituksen ja Suomen asukkaiden elämän nurjiakaan puolia: alkoholia, prostituutiota tai painokelvottomia loitsuja.

Kierrosta seurasivat myös espoolainen Anja Pelkonen ja jyväskyläläinen Elina Jämsen. Lappeenranta on molemmille tuttu ennestään, mutta draamakierros oli uusi asia.

— En odottanut näin monipuolista kierrosta. Emme tienneet Linnoituksen historiasta, ja tässä se tuli hyvin eläväksi, sanoo Pelkonen.

Kierroksesta vastaa Askeltajat-niminen ryhmä. Kierroksen käsikirjoittanut ja ideoinut Raili Leino on ammatiltaan opas, mutta Askeltajat on hänen vapaa-ajan projektinsa. Ryhmä veti samanlaisia kierroksia myös viime kesänä.

— Tämä on historiaa hauskemmalla tavalla. Kuvaamme sen ajan ihmisten tavallista elämää, sanoo Leino.

 

Linnoitus

Lappeenrannan kaupunki perustettiin nykyisen linnoituksen paikalle 1649.

Ruotsalaiset rakensivat ensimmäiset linnoitusrakennelmat 1720-luvulla.

Venäläiset valtasivat Linnoituksen 1741. Koko Etelä-Karjalan alue liitettiin Venäjään.

Suomen siirtyessä Venäjän alaisuuteen linnoituksen merkitys väheni.

Lähde: Lappeenrannan kaupungin nettisivut.

 

Kirjoittaja:
Stina Kivinen