Kulttuuri kuroo tulovajetta kiinni

Lappeenranta. Kaupunginorkesteri ja -teatteri sekä museotoimi jäivät arvioidusta budjetistaan. Teatteri ei pysty paikkaamaan syksyllä, mutta orkesteri lupaa sen tehdä.

Sari Pullinen

Lappeenrannan orkesteritoimen toimintatuotot jäivät alkuvuodesta puoleen budjetoidusta. Teatteritoimen vaje on kolmanneksen. Nämä selviävät kulttuuritoimen puolivuotiskatsauksesta.

Kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry ei näe luvuissa mitään erityisen hälyttävää. Orkesterilla on vakaa aikomus kuroa tulovaje umpeen syyskaudella, joka on yleensä vilkas.

Kaupunginorkesteri toteutti kevätkaudella 22 konserttia. Niistä neljä oli yhteistyötä Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa Saimaa Sinfoniettana.

 

Kaupunginteatterin merkitys on kulttuuritoimen talouden kokonaisuudessa orkesteria suurempi. Uusi teatteritalo ja sen kolme ensi-iltaa eivät houkutelleet katsojia niin paljon kuin toivottiin.

— Aina voisi mennä paremmin, mutta ovathan luvut nousseet edellisvuotisista. Suunta on siis hyvä, Pötry sanoo.

On epätodennäköistä, että teatteri pystyisi kirimään tulotavoitteeseensa syksyllä, vaikka menokuri on tiukka.

Tilanteeseen on varauduttu kaupungin kaksivuotisessa säästöohjelmassa.

Ensi vuoden alusta palkataan uusi henkilö myymään teatterin tuotantoa ja tiloja. Myyntitykkiä aletaan hakea syksymmällä.

 

Museotoimenkin tulot jäivät lähes puoleen budjetoidusta. Museotoimenjohtaja Päivi Partanen kertoo sen johtuvan kielteisistä avustuspäätöksistä. Kävijämäärät ovat pysyneet arvioidussa. Museoiden vilkkain kausi, heinä- ja elokuu, on vasta meneillään.

— Se nähdään jo, että avustuksia tulee vähemmän kuin arvioitiin, Partanen kertoo.

Venäjä-yhteistyöhön museo on saanut monena vuonna rahaa opetusministeriöltä. Meneillään olevaan Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista -näyttelyn kuluihin avustusta ei herunut.

Myötätuulessa ei ole ollut myöskään Etelä-Karjalan museon perusnäyttelyn uusiminen. Hakemukset sen rahoittamiseksi eivät ole toistaiseksi tuottaneet tulosta.

— Joskus on saatu aika paljon avustuksia, ja joskus suunta kääntyy, Partanen tuumaa.

 

Kirjasto- ja museotoimessa avustukset haetaan aina johonkin tiettyyn hankkeeseen.

Perustehtävät eivät voi olla avustusten varassa, vaan ne rahoittaa kaupunki.

Lappeenrannan kulttuurilautakunta käsittelee puolivuotiskatsausta torstaina 11. elokuuta.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen