IB-lukiolle taas selvityspyyntö

IMATRA. Ministeriö haluaa tietoa oppilasmääristä, kustannusten jaosta ja korotetun valtionosuuden käytöstä.

Heikki Sopanen

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa Imatralta ja Lappeenrannalta lisäselvityksiä kaupunkien yhdessä järjestämästä IB-lukio-opetuksesta. Ministeriötä kiinnostaa erityisesti Lappeenrannassa annettu opetus, koska Lappeenrannalle ei ole myönnetty opetuksen järjestämislupaa.

Lisäselvityspyyntö tuli ministeriöltä heinäkuun alussa. Aiemmin keväällä ministeriö kyseli samaa asiaa ja sai ennen kesää kaupungeilta selvityksen kaksoisopetuksesta. Lisäselvitykset pitää toimittaa ministeriöön syyskuun alkuun mennessä.

Englanninkielinen IB-opetus alkoi 2004. Opetuksen järjestämislupa myönnettiin 2003 Imatran yhteiskoululle, mutta opetusta on annettu koko ajan myös Lappeenrannan lyseon lukiossa.

Kaupungit hakivat lupaa yhdessä. Hakemuksessa ja kaupunkien välisessä sopimuksessa korostettiin, että IB-lukion hallinnollisena yksikkönä on Imatran yhteiskoulu, mutta opetusta järjestetään käytännössä molemmissa kaupungeissa.

-Opetuksen antaminen kahdessa paikassa on tehty kaikissa hakuasiakirjoissa äärimmäisen läpinäkyväksi, Imatran hyvinvointijohtaja Hanna-Kaisa Ellonen sanoo.

Tähän vuoteen saakka kahden kaupungin IB-opetukseen ei ole puututtu millään tavoin. Opetuksen järjestämiseen on saatu valtiolta korotettua valtionosuutta, koska kyseessä on erityinen koulutus.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä johtaja Jari Rajanen kertoo, että ministeriö kiinnostui asiasta tarkistaessaan oppilasmääriä.

-Niitä tarkistetaan aika-ajoin, ja huomattava poikkeama oppilasmäärissä sai kiinnittämään huomiota.

Rajasen lähettämässä lisäselvityspyynnössä kysytään muun muassa oppilasmääriä Lappeenrannassa, kustannusten jakoa kaupunkien välillä ja korotetun valtionosuuden käyttöä.

-Mitään dramatiikkaa asiaan ei liity. Käymme koulutuksen järjestäjien kanssa keskustelua ja selvitämme, mikä tilanne on. Syksyn aikana arvioidaan mahdolliset toimenpiteet.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen