Koti, suku ja Suokumaa

JOUTSENO. Satu Putkisalo on nuoren polven kotiseutuharrastaja.

Ilpo Leskinen

Satu Putkisalon ura kotiseutuharrastajana sai nopeasti nostetta. Hän liittyi Joutsenon kotiseutuyhdistykseen neljä vuotta sitten, eikä mennyt kauan, kun hänet suostuteltiin ja valittiin puheenjohtajaksi.

-Liityin kannatusjäseneksi. Halusin näin tukea toimintaa, sillä jäsenmaksut ovat yhdistyksen tärkein tulonlähde. Halusin, että kotiseututyö jatkuu Joutsenossa.

Joutsenon kotiseututyön johtotähtenä on ollut kotiseutuneuvos Pertti Vuori. Hän taltioi edelleen joutsenolaista perinnettä.

Putkisalo toimii omista lähtökohdistaan, eikä hän edes yritä täyttää Vuoren saappaita.

Samalla hän tietää, että hänellä on omana itsenään tärkeä rooli kotiseututyössä. Sukupolvet vaihtuvat vääjäämättä, ja kotiseututyötä on jatkettava nuorempien voimin. 50-vuotias Putkisalo on Joutsenon kotiseutuyhdistyksen nuorimpia jäseniä.

Kotiseutuasioista kiinnostuminen liittyy Satu Putkisalolla vahvasti kotiin maalaistalossa, sukuun sekä kotikylään Suokumaahan. Kotona suvun käsite oli laaja, esimerkiksi pikkuserkut miellettiin lähisukulaisiksi.

Ennen kotiseutuyhdistystä Putkisalo liittyi (Antrean) Kuparsaaren Pyyhtiät -sukuseuraan. Hänen äitinsä oli omaa sukua Pyyhtiä, ja suvun juuret ovat Kuparsaaressa. 1700-luvulla osa Kuparsaaren Pyyhtiöistä muutti Joutsenoon.

Satu Putkisalolla on neuvo kaikille niille, jotka ovat kuulleet tarinoita vanhemmiltaan, sukulaisiltaan tai muilta vanhoilta ihmisiltä. Tarinat kannattaa kirjata muistiin, ettei tarvitse harmitella jälkeenpäin.

Häneltä tämä jäi tekemättä. Kun isä oli kuollut, tämän kalentereista löytyneet lyhyet merkinnät olivat kullanarvoisia.

Putkisalo on ollut töissä 25 vuotta K-supermarket Piranassa. Sekin kiinnittää häntä osaltaan kotiseutuun, samoin kuin heinäseiväs ja maitotonkka kerrostalokodin parvekkeella.

Satu Putkisalo on ollut mukana keskiviikkona alkaneiden ja sunnuntaina päättyvien Joutseno-päivien järjestelyissä.

Joutseno-päivien ohjelmaa

Tänään perjantaina 80-luvun nostalginen ratsastusesitys vuonohevostallilla (Hallikkalantie 5, Imatra) klo 19.

Lauantaina: pääjuhla Joutsenon torilla kello 10. Avoimet ovet ja kahvitarjoilu pitäjäntuvalla kello 11-14. Metsästäjien koko perheen iltapäivä Vesikkolan metsästysmajalla kello 16-18.

Sunnuntaina: kokoontuminen huntukivelle kello 9, perinnejumalanpalvelus 1920-luvun tapaan Joutsenon kirkossa kello 10. Suvikihut Aini Peuran kotipihalla Penttiläntie 16:ssa kello 14.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen