Orioninkadulle uusi hoivakoti

VANHUSPALVELUT. Eksote pyrkii vähentämään laitospaikkoja ja kehittää vanhusten kotona asumisen palveluja.

Heikki Sopanen

Oululainen Lapti Oy aikoo rakentaa vanhusten tehostetun hoivayksikön Lappeenrannan Skinnarilaan. Rakennusyhtiö on hakenut kaupungilta tonttivarausta Orioninkatu 8:ssa, joka on yleisten rakennusten tontti.

Kaupungin tekninen lautakunta päättää tontin varaamisesta yhtiölle kokouksessaan tänään.

Rakennusyhtiö haluaa varausajan jälkeen vuokrata tontin perustettavalle yhtiölle, jonka omistus tarkentuu ennen vuokrasopimuksen laatimista. Tarkoitus on rakentaa tontille tilat yksityisen hoivaketjun käyttöön 30-50 vanhukselle.

Hoivakodin pitäisi valmistua vuoden 2018 alkupuolella. Laptin asiakkuusjohtaja Jorma Koskelo sanoo, että suunnittelu alkaa, kun tonttivaraus on selvä.

-Seuraavaksi tutkimme, rakennetaanko hoivakoti vai ei.

Koskelon mukaan Lapti rakentaa tiloja kaikille merkittäville hoivaketjuille. Skinnarilan hoivakodin tulevaa toimijaa hän ei vielä paljasta.

-Me rakennamme tilat ja neuvottelemme yleensä kokonaispaketin hoivayhtiöiden kanssa. Asiakasyrityksemme hankkivat tiloihinsa hoiva-asiakkaat.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on hoivaketjujen suuri asiakas. Hoivajohtaja Taina Jaakon mukaan Eksotella on 300 ympärivuorokautisen hoidon ostopalvelupaikkaa.

Jaako kertoo, että ympärivuorokautisen hoidon ja asumisen määrää on kuitenkin tarkoitus pienentää.

-Lisäpaikkojen tarve vähenee. Iäkkäiden tavallinen, esteetön asuminen on tavoite.

Vanhusten tehostetun hoidon palvelut kilpailutettiin 2015. Seuraava kilpailutus on 2019, ja sitä käydään valmistelemaan jo ensi vuoden aikana.

-Nähtäväksi jää, paljonko oikeasti on kilpailutettavaa, koska meillä on hyvin paljon myös omaa palvelutuotantoa, Jaako sanoo.

Eksote järjestää omana toimintana, omissa tiloissa, tehostettua palveluasumista yli 700 ikäihmiselle.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo, että laitospaikkoja on vähennetty suunnitelmallisesti jo vuosien ajan. Hän sanookin, että Eksoten suunnalta hoivaketjuille ei voida luvata mitään.

-Voi olla, että kaikkia niitä ulkopuolelta ostettuja asumispalveluja, jotka meillä nyt on, ei enää tarvita eikä kilpailuteta.

Itkonen visioi, että palveluasumisen kanssa voi käydä tulevina vuosina kuten kouluille, eli niitä on kohta joka puolella liikaa.

-Kaikki riippuu siitä, miten kotipalvelujen digitalisaatiossa ja virtuaalisuudessa edetään. Jos niiden avulla kaikki tarpeellinen voidaan tuoda ihmisen kotiin, palveluasumisen tarve vähenee.

Itkosen mielestä epävarmuutta on ilmassa melkoisesti. Hän sanoo, että kun palveluasumisen investointi tähtää 25-30 vuoden käyttöön, markkina saattaa hyvinkin täyttyä.

Kun Eksote alkoi vähentää laitospaikkoja, niitä oli yhteensä 1 800. Nyt niitä on 500 vähemmän.

-Se kertoo, mitä on tapahtunut, ja viiden vuoden kuluttua luku voi olla vielä merkittävästi pienempi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen